Στους περισσότερους, ένα τζελ μανικιούρ δεν θα δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Αλλά σε κάποιους άλλους μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, ιδιαίτερα μετά από ιατρικές και αισθητικές επεμβάσεις στις οποίες χρησιμοποιείται ακρυλικό.
Τα βερνίκια τζελ, τα οποία απαιτούν έκθεση σε φως UV ή LED για να σκληρύνουν και να στεγνώσουν, υπάρχουν τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και προσφέρουν ένα γυαλιστερό φινίρισμα μεγαλύτερης διάρκειας.
Αλλά εάν μία τεχνικός νυχιών ή ένας ερασιτέχνης χρησιμοποιεί αυτά τα ακρυλικά βερνίκια τζελ με λάθος τρόπο, είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν αλλεργίες. Μία ήπια αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνει κνησμό και ερυθρότητα στη βάση των νυχιών και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και αλλοίωση ή απώλεια των νυχιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί προειδοποιούν όσους αγοράζουν σετ τζελ μανικιούρ για το σπίτι να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους και για τις προφυλάξεις που μπορούν να λάβουν ώστε να γίνεται η εφαρμογή με ασφάλεια.
Θεωρείται μάλιστα ότι αν κάποιος αναπτύξει αλλεργία στα ακρυλικά, αυτή μπορεί να γίνει μόνιμη. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επεκτείνεται πέρα από τη φροντίδα των νυχιών, καθώς οι ακρυλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε κεραμικές όψεις δοντιών, χειρουργικές κόλλες, ακόμη και στα extensions μαλλιών και βλεφαρίδων.
Τι περιέχει το τζελ μανικιούρ
«Τα τζελ μανικιούρ έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητάς τους σε σπασίματα και γρατζουνιές, σε σύγκριση πάντα με το παραδοσιακό βερνίκι νυχιών», αναφέρει στο National Geographic η αλλεργιολόγος Reena Mehta.
Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ του τζελ και των απλών βερνικιών είναι η χρήση λάμπας UV ή LED, που δημιουργεί ένα μακράς διάρκειας, ημιμόνιμο μανικιούρ. Συνήθως εφαρμόζονται πολλές στρώσεις και κάθε στρώση στεγνώνει και σκληραίνει πριν περαστεί η επόμενη.
Ορισμένοι τύποι ακρυλικών έχουν απαγορευτεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να υπάρχουν σε προϊόντα νυχιών
Ένας λόγος για τον οποίο τα τζελ μανικιούρ είναι ανθεκτικά είναι ότι ενσωματώνουν μία χημική ουσία, το ακρυλικό, που είναι είτε σκόνη είτε σε υγρή μορφή.
«Η τεχνίτρια μπορεί να εφαρμόσει σκόνες ακρυλικού και στη συνέχεια πρέπει να βάλετε τα νύχια σας κάτω από μία πηγή φωτός. Αυτή βοηθά στη μετατροπή της σκόνης σε αυτή τη σκληρή ουσία που μοιάζει με πλαστικό και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Rajani Katta, Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας.
Αυτά τα ακρυλικά άλατα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. «Γενικά, τα τεχνητά, τα ακρυλικά, τα τζελ και τα μεταξωτά νύχια είναι όλα το ίδιο», λέει η Karin Pacheco, αλλεργιολόγος από το Κολοράντο.
Ορισμένοι τύποι ακρυλικών έχουν απαγορευτεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να υπάρχουν σε προϊόντα νυχιών.
Αλλεργική αντίδραση
Δεν είναι σαφές τι ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν νύχια τζελ υποφέρουν από αλλεργική αντίδραση ή τι κάνει κάποιον να έχει την προδιάθεση.
«Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι όσο πιο συχνά το κάνετε, τόσο πιο πιθανό είναι [να αναπτύξετε αλλεργία]», λέει η Deirdre Buckley, δερματολόγος στο Bath της Μ. Βρετανίας. «Αυτό ισχύει γενικά για κάθε αλλεργιογόνο. Αν εκτίθεστε σε αυτό για πολλά χρόνια, είναι πιο πιθανό να γίνετε αλλεργικοί».
«Μία συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση είναι η δερματίτιδα εξ επαφής, μία κατάσταση κατά την οποία το δέρμα μπορεί να γίνει κόκκινο, φολιδωτό ή και να πρηστεί στο σημείο επαφής με το αλλεργιογόνο», αναφέρει η Mehta.
Σε ακραίες περιπτώσεις, τα άτομα που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλικού μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα στην αναπνοή
Αυτά τα συμπτώματα, όταν ενεργοποιούνται από ένα τζελ μανικιούρ ή πεντικιούρ, εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, τα δάχτυλα ή τους καρπούς αλλά μπορεί να επηρεάσουν και περιοχές που αγγίζονται συχνά, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα βλέφαρα.
Σύμφωνα με την Buckley, υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που οι χρήστες ανέφεραν φαγούρα γύρω από τις πτυχές των νυχιών, κοντά στο σημείο όπου εφαρμόστηκε το βερνίκι. «Μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα νύχια καταστρέφονται και χαλαρώνουν στις άκρες, και μερικές φορές αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει κνησμός ή εξανθήματα. Αυτό οφείλεται στην αλλεργία», λέει η ίδια.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να έχουν προβλήματα στην αναπνοή αν εκτίθενται συνεχώς σε υψηλές συγκεντρώσεις της ουσίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αναπνευστικές επιπτώσεις. Η Buckley εξηγεί ότι ένας πελάτης με αναπνευστική αντίδραση θα ήταν μία ακραία περίπτωση: «Ως πελάτης, θα πρέπει να είστε ήδη πολύ έντονα αλλεργικός για να ανησυχείτε γι’ αυτό».
Όσον αφορά τη θεραπεία, οι ειδικοί συνιστούν την αφαίρεση του τζελ, καθώς και τη χρήση στεροειδών. Η αποχή είναι επίσης σημαντική. «Εάν αναπτύξετε δερματίτιδα – δηλαδή ένα κόκκινο, επώδυνο εξάνθημα του δέρματος γύρω από το νύχι – αυτό σας λέει ότι πιθανώς έχετε ευαισθησία στο ακρυλικό και καλό είναι να μην ξανακάνετε μανικιούρ με τέτοιου είδους τζελ», λέει η Pacheco.
Τζελ μανικούρ με ασφάλεια
Η αύξηση των αλλεργιών στα ακρυλικά άλατα έχει επιπτώσεις πέρα από τη φροντίδα των νυχιών. «Μόλις αναπτύξετε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής σε οποιαδήποτε ουσία την έχει προκαλέσει, η αντίδραση αυτή είναι σχεδόν πάντα ισόβια», αναφέρει η Katta.
«Ο λόγος που αυτό είναι τόσο σημαντικό στις αλλεργίες των ακρυλικών είναι ότι αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται και σε άλλα περιβάλλοντα» και ιδιαίτερα σε οδοντιατρικές πρακτικές και στις διαβητικές συσκευές.
Διαβασε ακομα
Πόσα προϊόντα προσώπου χρειαζόμαστε πραγματικά;Οι ειδικοί κατανοούν ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μη θέλουν να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, ενθαρρύνουν τους τακτικούς πελάτες των nail bars να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις και προτείνουν στους τεχνικούς να φορούν γάντια νιτριλίου για να προστατεύονται από το ακρυλικό.
«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να ξέρετε ότι πηγαίνετε σε ένα σαλόνι νυχιών που πραγματικά κατανοεί πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι δυνητικά αυτές οι χημικές ουσίες», εξηγεί η Katta.
«Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την ακρυλική σκόνη ή το υγρό, πως το εφαρμόζουν πολύ σχολαστικά και ότι τα χημικά δεν θα φτάσουν στο δέρμα σας».
Ο τρόπος με τον οποίο στεγνώνει το τζελ είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Εάν το βερνίκι δεν έχει στεγνώσει όπως πρέπει, το ακρυλικό είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Εξαιτίας αυτού, οι ειδικοί αποθαρρύνουν τη χρήση σετ νυχιών τζελ στο σπίτι. Θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να απευθυνόμαστε σε κάποιον επαγγελματία που είναι εκπαιδευμένος σε τέτοιου είδους εφαρμογές.
«Κάποιοι μπορεί να έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για να στήσουν μία επιχείρηση και να εκπαιδευτούν για να γίνουν τεχνικοί νυχιών. Δεν θέλω για κανένα λόγο να πω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό», αναφέρει η Buckley.
«Το θέμα είναι ότι όταν το κοινό είναι σωστά ενημερωμένο, μπορεί να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν και πού θα πρέπει να απολαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες».
Με πληροφορίες από: National Geographic