Πηγή: REUTERS/Piroschka van de Wouw
Hollandse Kust: Ένα «δάσος» από ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα
Γιατί η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή του αιολικού πάρκου και πώς έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας
Πηγή: REUTERS/Piroschka van de Wouw
Γιατί η ολλανδική κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή του αιολικού πάρκου και πώς έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας
Στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανάμεσα στην Χάγη και το Ζάντβοορτ της Ολλανδίας βρίσκονται δεκάδες ανεμογεννήτριες. Είναι το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, που κατασκευάστηκε χωρίς κρατική επιδότηση.
Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Hollandse Kust Zuid, του αιολικού πάρκου που αποτελείται από 139 πανίσχυρες ανεμογεννήτριες, τοποθετημένες μέσα στη θάλασσα.
Η ολλανδική κυβέρνηση, θέλοντας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κυρίως να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι ως το 2023, το 16% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποφάσισε την δημιουργία του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου.
Η επιλογή της τοποθεσίας έγινε λόγω της καταλληλότητας του βυθού, των ιδανικών καιρικών συνθηκών, του περιορισμένου βάθους των υδάτων και της εγγύτητας του λιμανιού του Ijmuiden.
Οι ανεμογεννήτριες είναι 139, μία λιγότερη από τις 140 που προέβλεπαν τα σχέδια της κατασκευάστριας εταιρείας, λόγω ενός ατυχήματος.
Το 2022, φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε εν μέσω καταιγίδας με μία από τις εγκαταστάσεις θεμελίων μέσα στη θάλασσα. Ήταν τέτοιες οι ζημιές που προκλήθηκαν, που κρίθηκε πως η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στη θέση αυτή δεν θα ήταν ασφαλής.
Η αιολική ενέργεια που παράγεται στην ανοιχτή θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό, ειδικά τώρα που η κλιματική κρίση είναι πιο απειλητική από ποτέ.
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι σημαντικά, καθώς εκεί ο άνεμος είναι πιο ισχυρός και οι ανεμογεννήτριες δημιουργούν τη μεγαλύτερη παραγωγή.
Μέχρι το 2023, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα πρέπει να παρέχουν 4.500 μεγαβάτ (MW) ενέργειας.