Progress bar
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτό το πρώην υπαίθριο ανθρακωρυχείο μετατράπηκε σε υπαίθριο μουσείο με τεράστιες βιομηχανικές μηχανές από τα μέσα του 20ου αιώνα.
Big picture

Κυκλική οικονομία σε εικόνες

Ο Ιταλός φωτογράφος Luca Locatelli ερευνά την κυκλική οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο που προσανατολίζεται στην εξάλειψη των αποβλήτων και περιλαμβάνει την ανακύκλωση προϊόντων και υλικών και την αναγέννηση της φύσης.

Οι φωτογραφίες του καταγράφουν ιστορίες, πρακτικές και πρωτοβουλίες στην Ευρώπη που εμπνέονται από το κίνημα, καθώς και λύσεις και διαδικασίες παραγωγής που βασίζονται στη φύση και αντιμετωπίζουν κοινωνικοπεριβαλλοντικά ζητήματα όπως αναφέρει ο Guardian.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά καρέ που έχει αιχμαλωτίσει με την κάμερά του ο φωτογράφος Luca Locatelli αποτυπώνει ένα αλατωρυχείο στην Τρανσυλβανία που χρονολογείται από τον 11ο-13ο αιώνα. Έκλεισε το 1932 και εγκαταλείφθηκε, ενώ στη συνέχεια ανακαινίστηκε εκτενώς από το 2008 έως το 2010.

Σήμερα το ορυχείο είναι ανοιχτό για τους τουρίστες με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν μεγάλο τροχό, πάρκο μίνι γκολφ, πινγκ πονγκ και αίθουσες μπιλιάρδου. Καλύπτει μία έκταση περίπου 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προσελκύει 680.000 επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην είσοδο μέσω ενός τεράστιου ανελκυστήρα και ξύλινων σκαλοπατιών.

Ο φωτισμός προέρχεται από φανάρια που κρέμονται από την οροφή. Το χαμηλότερο σημείο που μπορείς να επισκεφθείς είναι 120 μέτρα κάτω από τη γη, και η πρόσβαση γίνεται μόνο με κωπηλασία σε μία υπόγεια λίμνη.

Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι και η φωτογραφία ενός σπηλαίου πάγου στην Ισλανδία. Ως ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στη μεσοατλαντική κορυφογραμμή, η Ισλανδία είναι μία ατμομηχανή γεωθερμικής δραστηριότητας.

Πλούσια σε υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς πόρους, παράγει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από καθαρές πηγές. Αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούνται ενεργά στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας που παράγεται σε θερμά σημεία ή παγετώνες.

Ο κήπος του Νέμο - Noli, Ιταλία Το Nemo's Garden αποτελεί την πρώτη υποβρύχια καλλιέργεια φυτών στον κόσμο, η οποία ξεκίνησε το 2012. Τα φυτά επιπλέουν σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων κάτω από το νερό, απομονωμένα από τυχόν εξωτερικούς παθογόνους οργανισμούς και παράσιτα, ενώ έχουν πρόσβαση σε γλυκό νερό που προκύπτει ως αποτέλεσμα της αφαλατωμένης συμπύκνωσης εντός των βιοσφαιρών. Το σύστημα αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει μία βιώσιμη εναλλακτική λύση στη συμβατική γεωργία με τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τη χρήση νερού και φυτοφαρμάκων, προστατεύοντας παράλληλα τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Πηγή: Luca Locatelli

Ο κήπος του Νέμο - Noli, Ιταλία Τα φυτά βιώνουν μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες στον βυθό, γι' αυτό και αναπτύσσονται διαφορετικά από ό,τι στην επιφάνεια. Σε μία μελέτη του 2020, διαπιστώθηκε ότι ο βασιλικός από τον υποθαλάσσιο κήπο περιείχε περισσότερη χλωροφύλλη και αντιοξειδωτικά από τον βασιλικό που καλλιεργείται στην επιφάνεια, καθώς και ένα διαφορετικό μείγμα αιθέριων ελαίων.

Πηγή: Luca Locatelli

Lac des Toules - Valais, Ελβετία Η λίμνη Lac des Toules, ένας ταμιευτήρας νερού στο Bourg-Saint-Pierre, φιλοξενεί το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο σε μεγάλο υψόμετρο στον κόσμο, το οποίο καλύπτει 2.240 τετραγωνικά μέτρα με ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους σε 36 πλωτήρες. Το ηλιακό πάρκο καταλαμβάνει επί του παρόντος το 2% της επιφάνειας της λίμνης και χρησιμεύει ως δοκιμή για τη δυνατότητα υλοποίησης ενός μεγαλύτερου πάρκου που θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει έως και το 35% της λίμνης. Το έργο αυτό μπορεί να παράγει 800.000 kWh ετησίως, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενέργειας περίπου 220 νοικοκυριών.

Πηγή: Luca Locatelli

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτό το πρώην υπαίθριο ανθρακωρυχείο μετατράπηκε σε υπαίθριο μουσείο με τεράστιες βιομηχανικές μηχανές από τα μέσα του 20ου αιώνα. Η «πόλη του σιδήρου» εφαρμόζει αυστηρή πολιτική διάθεσης των αποβλήτων, και αναπτύσσει ηλιακούς συλλέκτες που καλύπτουν 2.901 τετραγωνικά μέτρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 170.000 kW που χρειάζεται το μουσείο για να λειτουργεί τακτικά. Φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις όπως το Melt, ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια μουσικά φεστιβάλ της Γερμανίας, το οποίο τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται στο χώρο του μουσείου.

Πηγή: Luca Locatelli

Φάρμα φυκιών - Αυστρία Αυτή η αυστριακή εταιρεία καλλιεργεί άλγη για ανθρώπινη κατανάλωση. Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η συλλογή σκόνης chlorella vulgaris. Αν λάβουμε υπ’ όψιν όλους τους τύπους φυκιών, αυτή η οικογένεια χλωρίδας παράγει περίπου το μισό οξυγόνο του πλανήτη. Τα φύκια, όπως και τα δέντρα, μπορούν να αποσπάσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές διερευνούν τον τρόπο χρήσης των φυκών για την απομάκρυνση του άνθρακα και τον τρόπο χρήσης του άνθρακα που δεσμεύεται για άλλους σκοπούς, όπως καύσιμα, τρόφιμα και θέρμανση, σε μία ενεργειακή πορεία γνωστή ως βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (Beccs).

Πηγή: Luca Locatelli

Ανακύκλωση - Γερμανία Εξειδικευμένοι εργάτες διαχωρίζουν τα ρούχα που φτάνουν από όλη την Ευρώπη σε ένα εργοστάσιο που ανακυκλώνει χρησιμοποιημένα υφάσματα από το 1999. Πάνω από 100.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων επεξεργάζονται εδώ και χωρίζονται σε 400 κατηγορίες.

Πηγή: Luca Locatelli

Ανακύκλωση - Γερμανία Ένα τακτοποιημένο βουνό από τζιν: Κάθε ρούχο έχει καταγραφεί και συσκευαστεί για να έχει μία δεύτερη ζωή. Λιγότερο από το 1% των απορριπτόμενων ρούχων στον κόσμο ανακυκλώνεται, αλλά η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να το διορθώσει αυτό.

Πηγή: Luca Locatelli

Salina Turda - Ρουμανία Αυτό το αλατωρυχείο στην Τρανσυλβανία χρονολογείται από τον 11ο-13ο αιώνα. Έκλεισε το 1932 και εγκαταλείφθηκε, ενώ στη συνέχεια ανακαινίστηκε εκτενώς από το 2008 έως το 2010. Σήμερα το ορυχείο είναι ανοιχτό για τους τουρίστες με αξιοθέατα που περιλαμβάνουν μεγάλο τροχό, πάρκο μίνι γκολφ, πινγκ πονγκ και αίθουσες μπιλιάρδου. Καλύπτει μία έκταση περίπου 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προσελκύει 680.000 επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην είσοδο μέσω ενός τεράστιου ανελκυστήρα και ξύλινων σκαλοπατιών. Ο φωτισμός προέρχεται από φανάρια που κρέμονται από την οροφή. Το χαμηλότερο σημείο που μπορείς να επισκεφθείς είναι 120 μέτρα κάτω από τη γη, και η πρόσβαση γίνεται μόνο με κωπηλασία σε μία υπόγεια λίμνη.

Πηγή: Luca Locatelli

Ría de Arousa - Γαλικία, Ισπανία Η Γαλικία είναι σημαντικός ευρωπαϊκός παραγωγός μυδιών, τα οποία καλλιεργούνται σε ένα δάσος από σχοινιά που εκμεταλλεύεται το φυσικό χαρακτηριστικό των δίθυρων να προσκολλώνται σταθερά, δημιουργώντας τεράστιες πλωτές αποικίες. Είναι ένα σούπερ μάρκετ της θάλασσας για τα ψάρια και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος των θαλάσσιων ρύπων.

Πηγή: Luca Locatelli

Ría de Arousa - Γαλικία, Ισπανία Με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από πολλά κρέατα και λαχανικά και υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, τα οστρακοειδή έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν πολλά παγκόσμια διατροφικά προβλήματα. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά τον υποσιτισμό των παιδιών. Τα δίθυρα μπορούν να συλλεχθούν στη φύση καθώς και να καλλιεργηθούν σε ανοικτές θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες.

Πηγή: Luca Locatelli

Larderello - Πίζα, Ιταλία Σε μία περιοχή γνωστή ως Κοιλάδα του Διαβόλου, κοντά στο μικρό χωριό Larderello, ολοκληρώθηκε το 1913 ο πρώτος γεωθερμικός σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο. Σήμερα η περιοχή αποτελεί ένα από τα κέντρα της παγκόσμιας γεωθερμικής βιομηχανίας, δημιουργώντας συνολική ισχύ 800 MW και παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 10.000 καταναλωτές. Το Larderello έχει επίσης γίνει πλέον ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής, με τις γεωθερμικές περιοχές της Τοσκάνης να δέχονται 120.000 επισκέπτες μόνο το 2017.

Πηγή: Luca Locatelli

Κουβάρια από νάιλον κλωστές - Σλοβενία Το ανακυκλωμένο νάιλον είναι ένα συστατικό που επιτρέπει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες μάρκες μόδας να δημιουργούν νέα προϊόντα με υπευθυνότητα. Αυτό το νήμα, που παράγεται από χρησιμοποιημένα υλικά, όπως παλιά χαλιά, δίχτυα αλιείας και βιομηχανικά υφάσματα, δεν αποτελεί μόνο λύση για τα απόβλητα, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά τον αντίκτυπο του νάιλον στην υπερθέρμανση του πλανήτη - έως και 90% σε σύγκριση με το νάιλον που παράγεται από πετρέλαιο.

Πηγή: Luca Locatelli

Σπήλαιο πάγου - Vatnajökull, Ισλανδία Ως ηφαιστειογενές νησί που βρίσκεται στη μεσοατλαντική κορυφογραμμή, η Ισλανδία είναι μία ατμομηχανή γεωθερμικής δραστηριότητας. Πλούσια σε υδροηλεκτρικούς και γεωθερμικούς πόρους, παράγει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από καθαρές πηγές. Αρκετές εταιρείες δραστηριοποιούνται ενεργά στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας που παράγεται σε θερμά σημεία ή παγετώνες.

Πηγή: Luca Locatelli

Δέσμευση άνθρακα - Ισλανδία Ένας χώρος έγχυσης όπου πραγματοποιείται μία φυσική και μόνιμη λύση αποθήκευσης βρίσκεται στην Ισλανδία και μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε πέτρα στο υπέδαφος, σε λιγότερο από δύο χρόνια. Εδώ, το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται σε νερό και αλληλεπιδρά με αντιδραστικούς βραχώδεις σχηματισμούς, όπως οι βασάλτες, για να σχηματίσει σταθερά ορυκτά που παρέχουν μία μόνιμη και ασφαλή δεξαμενή άνθρακα, μιμούμενοι και επιταχύνοντας τις φυσικές διεργασίες.

Πηγή: Luca Locatelli