Όλο και περισσότερα εστιατόρια στρέφονται στο μπιζέλι, για περιβαλλοντικούς - και όχι μόνο - λόγους.

Εδώ και μία δεκαετία, το αβοκάντο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στα vegan πιάτα και όχι μόνο. Ο εξίσου πράσινος, εξαιρετικά θρεπτικός αλλά αρκετά πιο οικονομικός αρακάς, έρχεται να εκθρονίσει τον βασιλιά του brunch, χαρίζοντας απλόχερα την πλούσια γεύση του πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας είναι επίσης πιο επίκαιρο από ποτέ με δεκάδες εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο να στρέφονται στην τοπική παραγωγή, σε μία προσπάθεια να μειώσουν τα μίλια των προϊόντων που χρησιμοποιούν στα πιάτα τους.

Kαθημερινά χρησιμοποιούνται 9,5 δισεκατομμύρια λίτρα νερό στο Μεξικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο

Το αβοκάντο, για παράδειγμα καλλιεργείται κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική, με το Μεξικό να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός.

Όχι μόνο πρέπει να ταξιδέψει πολύ μακριά για να φτάσει στο τραπέζι μας, αλλά η καλλιέργειά του απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού – καθημερινά χρησιμοποιούνται 9,5 δισεκατομμύρια λίτρα μόνο στο Μεξικό ποσότητα που αναλογεί σε 3.800 ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες, σύμφωνα με τον Telegraph.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι ειδήσεις που έρχονται στο φως σχετικά την εμπλοκή βίαιων καρτέλ στο εμπόριο του αποκαλούμενου πράσινου χρυσού.

Ο αρακάς από την άλλη αποτελεί μία τίμια εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Καλλιεργητών, στο Ηνωμένο Βασίλειο καλλιεργούνται ετησίως 160.000 τόνοι πράσινων μπιζελιών από 700 καλλιεργητές.

Εκτός αυτού, τα μπιζέλια είναι ιδιαίτερα εύγευστα και θρεπτικά, γεγονός που τα τοποθετεί στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τα αγαπημένα προϊόντα των σεφ.

Στροφή στα No Avo Toasts

Το Fallow, ένα εστιατόριο στο κέντρο του Λονδίνου, έχει στο μενού του πρωινού του το “No Avo” σε προζύμι. Το φρυγανισμένο ψωμί συνοδεύεται από πουρέ μπιζελιού, καπνιστό τυρί, καρύδια, κόλιανδρο, μπαχαρικό dukkah αλλά και αβγό, για όσους το επιθυμούν.

«Το αβοκάντο δεν έχει καθόλου έντονη γεύση», λέει ο Will Murray, chef και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου.

«Όταν φτιάχνεις γουακαμόλε, το αρωματίζεις με χυμό λάιμ και κόλιανδρο οπότε μεγάλο μέρος της γεύσης προέρχεται από τα υλικά που προσθέτεις».

Αντίθετα, για το Murray τα ωμά μπιζέλια προσφέρουν μία πραγματικά ξεχωριστή γεύση: Συνδυασμένα με φλούδες κολοκυθιού, δυόσμο και κόλιανδρο ανταγωνίζονται ισάξια τη διάσημη μεξικάνικη σάλτσα.

Στο Maene, ένα εστιατόριο στο ανατολικό Λονδίνο, ο σεφ Nick Gilkinson έχει επίσης γυρίσει την πλάτη στο αβοκάντο. Στο brunch μενού, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν λιωμένα φασόλια βουτύρου σε προζυμένιο ψωμί του τοστ.

«Καθώς εστιάζουμε στα τοπικά, εποχικά προϊόντα, θεωρήσαμε ότι θα ήταν υποκριτικό να βάλουμε αβοκάντο στο μενού», λέει ο Nick. «Λατρεύουμε το avo τοστ, αλλά θέλαμε να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί».

Έτσι, για το σεφ, τα φασόλια βουτύρου παρέχουν την καλύτερη χειμωνιάτικη αντικατάσταση του αβοκάντο ιδιαιτέρως όταν συνοδεύονται από λάδι με τσίλι και σκόρδο. Το καλοκαίρι, τα μπιζέλια είναι και πάλι η πρώτη του επιλογή.

Πλούσιος σε φυτικές ίνες ο αρακάς

Ταυτόχρονα, ο αρακάς είναι εξαιρετικά θρεπτικός. Η διατροφολόγος Dr Emily Leeming αναφέρει: «Το ταπεινό μπιζέλι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Αυτό τα καθιστά χορταστικό, διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού και της ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καθώς καταψύχεται αμέσως μετά τη συλλογή του, τα θρεπτικά του συστατικά διατηρούνται στο ακέραιο».

Η Amelia Christie-Miller, ιδρύτρια της Bold Bean Co, συμφωνεί: «Καλλιεργούμε πολλά πράγματα σε αυτή τη χώρα, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε αρκετά. […] Τα φασόλια ή ένα πακέτο κατεψυγμένα μπιζέλια είναι πιο αξιόπιστα από ένα αβοκάντο, που ποτέ δεν ξέρεις αν είναι ώριμο ή όχι».

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσεις να φτιάξεις ένα γευστικό topping για το φρυγανισμένο σου ψωμί, σκέψου τον αρακά. Μαζί με λίγο σκόρδο, λάιμ και καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια το παρωχημένο τοστ αβοκάντο.

Με πληροφορίες από: The Telegraph