Πηγή: Envato
Οι διατροφολόγοι εξυμνούν εδώ και πολύ καιρό την ελληνική κουζίνα και όχι άδικα, μια που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων μακροζωίας χάρη -και-στο φαγητό της
Η ελληνική κουζίνα φημίζεται για την θρεπτική της απλότητα και θεωρείται από τις καλύτερες και πιο υγιεινές στον κόσμο.
Με έμφαση στα ψητά, αντί για τηγανητά φαγητά, τα περισσότερα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα βασίζονται περισσότερο στα αρωματικά βότανα και λιγότερο στις περίτεχνες σάλτσες.
Οι διατροφολόγοι εξυμνούν εδώ και πολύ καιρό την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, και μη επεξεργασμένων σακχάρων, όπως το μέλι, καθώς και οσπρίων και λαχανικών από τους Έλληνες, και όχι άδικα, μια που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των καταλόγων μακροζωίας χάρη -και-στο φαγητό της.
Το CNN κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ικαρία, που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας στους τρεις από τους περίπου 8.500 κατοίκους της είναι άνω των 90 ετών.
Αν και μπορεί να σχετίζονται και άλλα στοιχεία του τρόπου ζωής, η τυπική ελληνική διατροφή φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μακροζωία των Ικαριωτών.
Από τον μουσακά μέχρι το σουβλάκι, το CNN συνέταξε μια λίστα με 24 από τα καλύτερα πιάτα φαγητών που όλοι στην Ελλάδα ξέρουν και αγαπούν.
Ταραμοσαλάτα
Με όνομα-γλωσσοδέτη για όποιον δεν μιλάει ελληνικά, αυτό το ιδιαίτερο ντιπ φτιάχνεται από παστεριωμένα αυγά ψαριού, πατάτα ή μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο και λεμόνι.
Γίγαντες
«Αδελφάκι» της φασολάδας, περιγράφεται ως ένα «πλούσιο» πιάτο με φασόλια γίγαντες, μαγειρεμένο στο φούρνο σε σάλτσα ντομάτας.
Χωριάτικη σαλάτα
Η ελληνική σαλάτα, όπως είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, είναι ένα πιάτο που μπορεί να βρει κανείς από την πιο ταπεινή ταβέρνα μέχρι το πιο εκλεπτυσμένο εστιατόριο.
Αν και σερβίρεται σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή ή με τον σεφ, η βάση της είναι σταθερή: ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές, φέτα, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Κοτόσουπα
Αυτή η θρεπτική σούπα φημίζεται για τις ευεργετικές της ιδιότητες και φαίνεται… παραπλανητικά εύκολη στην παρασκευή της.
Η εκτέλεση της συνταγής ξεκινά με το αργό βράσιμο ενός ολόκληρου κοτόπουλου σε μια κατσαρόλα με λαχανικά και ρύζι και ολοκληρώνεται με το αυγολέμονο.
Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια σούπα που παντρεύει τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες με τη βιταμίνη C.
Πίτες
Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στις πίτες, οι οποίες φτιάχνονται σε μεγάλη ποικιλία και πολλές παραλλαγές, τόσο στα σπίτια, όσο και σε φούρνους.
Είναι τραγανή ζύμη (μπορεί να είναι σφολιάτα ή ζύμη κουρού ή το παραδοσιακό φύλλο που φτιάχνεται με ελαιόλαδο), που περικλείει μέσα της γέμιση που μπορεί να είναι είτε γλυκιά, είτε αλμυρή.
Οι εκδοχές πολλές: Τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα, ζαμπονοτυρόπιτα κι ένα σωρό άλλοι συνδυασμοί γεύσεων.
Φάβα
Ένα από τα πιο ταπεινά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή από τους διαιτολόγους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες, αλλά και του αμελητέου λίπους της.
Είναι όσπριο και αφού βράζεται, σερβίρεται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Κεφτέδες
Αγαπημένη λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους και κλασικό πιάτο ειδικά στα παιδικά πάρτι.
Παρασκευάζονται από κιμά-χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή συνδυασμό τους- μαζί με ψιλοτριμμένο κρεμμύδι, βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί, φρέσκο δυόσμο και κρόκο αυγού.
Το μίγμα πλάθεται σε μπαλάκια, τα οποία πασπαλίζονται με αλεύρι και τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.
Σουτζουκάκια
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές που έφεραν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, γι’ αυτό και συνήθως στα μενού των ταβερνών συνοδεύονται από τη λέξη Σμυρνέικα.
Όπως οι κεφτέδες, παρασκευάζονται από κιμά, αλλά ψήνονται σε σάλτσα ντομάτας, ενώ χαρακτηριστικό τους είναι το άρωμα κύμινου.
Μουσακάς
Ίσως το πιο γνωστό πιάτο της ελληνικής κουζίνας διεθνώς. Πατάτες, μελιτζάνες, κιμάς και πλούσια σάλτσα μπεσαμέλ είναι τα κύρια συστατικά του φαγητού αυτού που είναι το ίδιο νόστιμο είτε σερβιριστεί ζεστό, είτε κρύο.
Μοσχάρι κοκκινιστό
Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο από τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που ονομάζονται μαγειρευτά.
Είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του, μοσχαρίσιο κρέας αργοψημένο σε σάλτσα ντομάτας. Αν του προσθέσεις μπόλικα κρεμμύδια και κόκκινο κρασί το μεταμορφώνεις σε στιφάδο.
Παστίτσιο
Με μια γρήγορη ματιά, θυμίζει λίγο τον μουσακά. Η αλήθεια είναι πως έχουν κοινά στοιχεία, τον κιμά και τη μπεσαμέλ, που στην περίπτωση του παστίτσιου δένουν αρμονικά με χοντρά μακαρόνια, δημιουργώντας ένα πολύ νόστιμο πιάτο.
Λαδερά
Δεν είναι ένα πιάτο, αλλά μια ολόκληρη κατηγορία φαγητού στην ελληνική κουζίνα, στην οποία υπάγονται όλα τα πιάτα με βάση τα λαχανικά.
Φασολάκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, είναι κάποια από τα βασικά συστατικά των λαδερών φαγητών.
Κουλούρι
Με «καταγωγή» από τη Θεσσαλονίκη, αυτοί οι «κρίκοι» ζύμης, καλυμμένοι με σουσάμι είναι ένα σνακ που θα βρεις στους πάγκους πλανόδιων πωλητών, αλλά και σε φούρνους σε όλη την Ελλάδα.
Μπουγάτσα
Ακόμη μια μεγάλη γαστρονομική συνεισφορά της Θεσσαλονίκης στην ελληνική κουζίνα.
Αποτελείται από περίτεχνο φύλλο, τυλιγμένο γύρω από μια γλυκιά κρέμα με βάση το σιμιγδάλι, που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη και κανέλα σε σκόνη και συνοδεύει τέλεια ένα φλιτζάνι καφέ.
Σπετζοφάι
Με «καταγωγή» από το Πήλιο, αυτό το πιάτο έχει ως βασικό συστατικό του τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα, μαγειρεμένα με πιπεριές.
Γαλέος σκορδαλιά
Ο γαλέος είναι ένα κοινό ψάρι στα ελληνικά νερά. Με γεύση παρόμοια με αυτή του μπακαλιάρου, σερβίρεται τηγανητός και συνοδεύεται από σκορδαλιά, ένα ντιπ με βάση από πατάτα και μπόλικο σκόρδο και ελαιόλαδο.
Σουβλάκι
Το πιο διαδεδομένο ελληνικό street food. Πρόκειται για κομμάτια κρέατος, συνήθως χοιρινό ή κοτόπουλο, αλλά και αρνί, περασμένο σε μικρή ξύλινη σούβλα, ψήνεται στη σχάρα και σερβίρεται είτε σκέτο, είτε τυλιγμένο σε πίτα μαζί με σως, συνήθως τζατζίκι.
Τζατζίκι
Κλασικό ελληνικό ντιπ, φτιαγμένο από γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο ελαιόλαδο και δυόσμο.
Κλέφτικο
Είναι αργοψημένο αρνί με βότανα τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Καθιερώθηκε από την εποχή που ο φούρνος του χωριού χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού κι έτσι κάθε νοικοκυριό το «πακέτο» του, τυλιγμένο στη λαδόκολλα.
Μελομακάρονα
Κλασσικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Πρόκειται για μπισκότο, σιροπιασμένο με μέλι και πασπαλισμένο με ψιλοκομμένα καρύδια και η μυρωδιά του διαχέεται σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό την περίοδο των Χριστουγέννων.
Γεμιστά
Ντομάτες, κολοκύθια και πιπεριές γεμίζονται με ρύζι, κρεμμύδια, αρωματικά βότανα και την ίδια τη σάρκα του λαχανικού που έχει προηγουμένως αφαιρεθεί. Τα γεμιστά ψήνονται στο φούρνο και είναι το ίδιο νόστιμα είτε σερβιριστούν κρύα, είτε ζεστά.
Ντολμαδάκια
Αυτό το πιάτο μπορεί να το συναντάς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου ή των Βαλκανίων, αλλά «συστήθηκε» στον υπόλοιπο κόσμο κυρίως από τα ελληνικά εστιατόρια.
Είναι αμπελόφυλλα, γεμιστά με κιμά και σερβίρονται με σάλτσα αυγολέμονο. Υπάρχει όμως και δεύτερη εκδοχή, τα «γιαλαντζί», τα οποία γεμίζονται με ρύζι.
Λουκουμάδες
Μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ως τα ελληνικά ντόνατς. Είναι μπάλες ζύμης, που τηγανίζονται και στη συνέχεια περιχύνονται με μέλι κι αρωματίζονται με κανέλα.
Γλυκά κουταλιού
Παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, που εμπνεύστηκαν οι νοικοκυρές για να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ποσότητες φρούτων που παρήγαγε η Ελλάδα και ουσιαστικά είναι ο ελληνικός τρόπος για τη συντήρησή τους.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται άφθονη ζάχαρη, γι’ αυτό και σερβίρεται στην ποσότητα της μιας κουταλιάς.
Με πληροφορίες από: CNN