Πώς συνδέεται ο ηλεκτρονικός σου υπολογιστής με την ασφάλεια της πτήσης
Όποιος έχει ταξιδέψει αεροπορικώς τα τελευταία χρόνια ξέρει καλά πόσο αγχωτικά μπορούν να γίνουν τα αεροδρόμια. Κυρίως από την άποψη της βιασύνης να φτάσει κανείς στην πύλη του, έχοντας περάσει τον ιδιαίτερα απαιτητικό έλεγχο ασφαλείας, όπου διαρκώς επαναλαμβάνεται η φράση «τα laptop έξω από τις τσάντες, παρακαλώ».
Αλλά τι σχέση έχει το laptop σου με την ασφάλεια;
Η ημέρα που άλλαξε για πάντα τα αεροπορικά ταξίδια
Η ασφάλεια των αεροδρομίων άλλαξε δραματικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, μπορούσες να περάσεις από τον έλεγχο ασφαλείας με μια χειραποσκευή γεμάτη με όλα όσα μπορεί να χρειαζόσουν για τις διακοπές σου, συμπεριλαμβανομένου ακόμη κι ενός μαχαιριού με λεπίδα τεσσάρων ιντσών.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν εν μία νυκτί
Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο οι επιτιθέμενοι της 11ης Σεπτεμβρίου έφεραν τα όπλα τους στο αεροσκάφος.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι διαδικασίες ελέγχου σε όλο τον κόσμο άλλαξαν εν μία νυκτί. Στις ΗΠΑ, οι ιδιωτικοί εργολάβοι ασφαλείας που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό, αντικαταστάθηκαν από ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας. Οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί όπλο κατασχέθηκε.
Σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες έπρεπε ξαφνικά να βγάλουν τα παπούτσια, τις ζώνες και τα πανωφόρια τους και να βγάλουν τα τηλέφωνα, τα laptop, τα υγρά κι οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.
Αυτό διήρκεσε αρκετά χρόνια.
Τελικά, αναπτύχθηκαν πιο προηγμένες μέθοδοι ελέγχου για τον αποτελεσματικό εντοπισμό ορισμένων απειλών. Σήμερα, ορισμένες χώρες δεν απαιτούν να βγάζεις τα παπούτσια σου όταν περνάς από τον έλεγχο ασφαλείας.
Γιατί, λοιπόν, πρέπει να βγάζεις ακόμα το φορητό σου υπολογιστή;
Τα μηχανήματα σάρωσης των αεροδρομίων έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο
Το μηχάνημα σάρωσης (scanner) από το οποίο περνούν οι τσάντες και οι συσκευές στον έλεγχο ασφαλείς, είναι ένα μηχάνημα ακτίνων Χ.
Ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να αφαιρέσεις το laptop από την τσάντα σου, είναι επειδή η μπαταρία και άλλα μηχανικά εξαρτήματα είναι πολύ συμπαγή για να τα διαπεράσουν αποτελεσματικά οι ακτίνες Χ – ειδικά αν το σύστημα σάρωσης είναι παλιό. Το ίδιο ισχύει και για τα καλώδια ρεύματος και άλλες συσκευές, όπως τα tablets και οι φωτογραφικές μηχανές.
Με αυτά τα αντικείμενα στην τσάντα σου, οι υπάλληλοι ασφαλείας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη τους, για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος.
Θα πρέπει να ζητήσουν να γίνει φυσική έρευνα στην τσάντα, κάτι που επιβραδύνει την όλη διαδικασία, συνεπώς τα πράγματα γίνονται ευκολότερα αν όλες οι συσκευές βρίσκονται εκτός τσάντας εξαρχής.
Ακόμη, ένα laptop μέσα σε μια τσάντα μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο ώστε να εντοπιστούν άλλα αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα.
Γιατί είναι σημαντική η ξεχωριστή σάρωση του υπολογιστή σου
Η ξεχωριστή σάρωσή του αποκαλύπτει τα εσωτερικά του εξαρτήματα στην οθόνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί ακόμη και η ενεργοποίησή του, ως απόδειξη ότι πρόκειται για έναν πραγματικά λειτουργικό υπολογιστή.
Με τη νεότερη τεχνολογία των μηχανημάτων σάρωσης, οι υπάλληλοι ασφαλείας μπορούν να δουν την τσάντα από πολλαπλές γωνίες για να διακρίνουν αν κάτι καλύπτεται ή αν καμουφλάρεται για να μοιάζει με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αναμείξουν μέρη όπλων με άλλα εξαρτήματα σε μια προσπάθεια να περάσουν τον έλεγχο των αποσκευών.
Ορισμένα αεροδρόμια χρησιμοποιούν μηχανήματα τρισδιάστατης σάρωσης, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να περάσουν τις αποσκευές τους από τον έλεγχο ασφαλείας, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους.
Οπότε τώρα ξέρεις, πως αν δεν σου ζητηθεί να βγάλεις το laptop σου από την τσάντα, τότε ο έλεγχος γίνεται με μηχανήματα σάρωσης 3D.
Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν αναβαθμιστεί η τεχνολογία, η καθυστέρηση που προκαλεί ο έλεγχος ασφαλείας στα αεροδρόμια είναι δύσκολο να εξαλειφθεί, κι αυτό γιατί ο λόγος της «ασφυξίας» που προκαλείται είναι η ταχύτητα με την οποία το προσωπικό ασφαλείας σαρώνει τις εικόνες των αποσκευών, η οποία με τη σειρά της υπαγορεύει την ταχύτητα του ιμάντα μεταφοράς.
Αν δεν βρεθεί ένας τρόπος να αυτοματοποιηθεί ολόκληρη η διαδικασία, ώστε να εκτελείται μα την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη εμπλοκή, μην περιμένεις να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις.
Τι γίνεται με τους σαρωτές σώματος;
Οι αποσκευές σου δεν είναι το μόνο πράγμα που σαρώνεται στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου. Ελέγχεσαι και εσύ!
Το ψηλό πλαίσιο μέσα από το οποίο περνάς, είναι ένας ανιχνευτής μετάλλων. Σκοπός του είναι να αποκαλύψει τυχόν όπλα ή άλλα παράνομα αντικείμενα που μπορεί να κρύβονται κάτω από τα ρούχα σου. Οι ανιχνευτές μετάλλων του αεροδρομίου χρησιμοποιούν μη ιονίζουσα ακτινοβολία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν ακτίνες Χ.
Ωστόσο υπάρχουν και μεγαλύτεροι σαρωτές σώματος, ένα είδος μηχανήματος ακτίνων Χ, που μπορεί να είναι ενεργητικοί ή παθητικοί, ή συνδυασμός και των δύο.
Οι παθητικοί σαρωτές απλώς ανιχνεύουν τη φυσική ακτινοβολία που εκπέμπει το σώμα σου και τυχόν αντικείμενα που μπορεί να κρύβονται. Οι ενεργητικοί σαρωτές εκπέμπουν ακτινοβολία χαμηλής ενέργειας για να δημιουργήσουν μια σάρωση του σώματός σου, η οποία μπορεί στη συνέχεια να αναλυθεί.
Το είδος του μηχανήματος από το οποίο θα περάσεις, εξαρτάται από το πού στον κόσμο βρίσκεσαι. Για παράδειγμα, ένας τύπος ενεργητικού σαρωτή σώματος που εκπέμπει ακτίνες Χ με την αποκαλούμενη τεχνολογία backscatter, χρησιμοποιήθηκε κάποτε ευρέως στις ΗΠΑ, αλλά δεν χρησιμοποιείται πλέον, ενώ είναι απαγορευμένος στην Αυστραλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μη ιονίζουσα τεχνολογία.
Ένας άλλος τύπος σαρωτή εκπέμπει κύματα χιλιοστού χαμηλότερης ενέργειας, αντί για ακτίνες Χ, για να απεικονίσει τον επιβάτη. Οι συχνότητες κυμάτων χιλιοστού θεωρούνται μη ιονίζουσα ακτινοβολία.
Τεχνητή νοημοσύνη στα αεροδρόμια
Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να μας περιτριγυρίζει παντού τελευταία, και τα αεροδρόμια δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι εξελίξεις στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρόκειται να μεταμορφώσουν το μέλλον της ασφάλειας των αεροδρομίων.
Προς το παρόν, οι άνθρωποι ελεγκτές πρέπει να εντοπίζουν τις πιθανές απειλές στις εικόνες που εμφανίζονται στην οθόνη τους κατά την σάρωση. Αλλά, τι θα γινόταν αν μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευόταν να το κάνει αυτό, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων εικόνων; Θα το έκανε σε χρόνο dt.
Ορισμένα αεροδρόμια χρησιμοποιούν ήδη προηγμένους σαρωτές υπολογιστικής τομογραφίας (CT) για την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων υψηλής ευκρίνειας. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό απειλών με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
Υποθετικά, οι εικόνες αυτές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τις αποσκευές τους. Θα μπορούσε αυτό να επιτρέψει στους ταξιδιώτες να περνούν από έναν σαρωτή σώματος ενώ μεταφέρουν τις αποσκευές τους; Ενδεχομένως.
Μέχρι τότε, μάλλον θα πρέπει να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για να φεύγεις για το αεροδρόμιο στην ώρα σου.
Με πληροφορίες από: The Conversation