Στις ήδη καταπιεσμένες Αφγανές απαγορεύθηκε και η είσοδος σε εθνικό πάρκο.

Η καταπιεστική κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν βυθίζει ακόμη περισσότερο τα- έτσι κι αλλιώς περιορισμένα- δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Οι Αφγανές ζουν σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες στα σπίτια τους, δεδομένου ότι το δικαίωμά τους στην εργασία και στις σπουδές είναι μηδαμινό, ενώ στους περιορισμούς ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και η απαγόρευση της εισόδου τους στο Εθνικό Πάρκο Παντ-ε-Αμίρ, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Μπαμιγιάν, μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Κάποτε εκεί δούλευαν γυναίκες. Τώρα απαγορεύεται να το επισκεφθούν

Το πάρκο ιδρύθηκε το 2019 από την τοπική αφγανική κυβέρνηση σε συνεργασία με διάφορους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η USAID και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και αποτελούσε μια όαση με καταγάλανες λίμνες που περιβάλλεται από βουνά.

Μάλιστα στο συγκεκριμένο πάρκο είχαν προσληφθεί και οι πρώτες γυναίκες δασοφύλακες στη χώρα. Και τώρα, όχι μόνο δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν εκεί, αλλά δεν μπορούν καν να το επισκεφθούν, όπως ανακοίνωσε τον Αύγουστο ο υπουργός Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης των Ηθών του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Χαλίντ Χανάφι.

Η συγκεκριμένη απαγόρευση δείχνει πως τα τείχη στενεύουν περαιτέρω για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια των δικαιωμάτων των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χέδερ Μπαρ, η οποία υπογράμμισε πως «οι Ταλιμπάν δεν αρκούνται στο να στερούν από τα κορίτσια και τις γυναίκες την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ελεύθερη μετακίνηση, αλλά θέλουν επίσης να τους πάρουν τα πάρκα και τον αθλητισμό και τώρα ακόμη και τη φύση, όπως βλέπουμε από αυτή την τελευταία απαγόρευση στις γυναίκες να επισκέπτονται το Παντ-ε-Αμίρ. Βήμα-βήμα οι τοίχοι στενεύουν για τις γυναίκες, καθώς κάθε σπίτι γίνεται φυλακή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν ρίχνουν μια μακρά και διαβόητη σκιά στην επαρχία Μπαμιγιάν, πατρίδα μιας σημαντικής σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, που αποτέλεσε τόπο φρικτών σφαγών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990 και της επακόλουθης ανόδου των Ταλιμπάν.

Ήταν επίσης κάποτε το κέντρο ενός ακμάζοντος βουδιστικού πολιτισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Αλλά τον Μάρτιο του 2001, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα που στέκονταν ανενόχλητα στο Μπαμιγιάν, για περισσότερα από 1.500 χρόνια, λέγοντας ότι ήταν είδωλα που παραβίαζαν το Ισλάμ.

Κάθε σπίτι και μια φυλακή για τις γυναίκες

Από τον Αύγουστο του 2021 που ανέκτησαν εκ νέου τον έλεγχο της χώρας, εν μέσω της χαοτικής και αμφιλεγόμενης αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ταλιμπάν έχουν ανατρέψει δεκαετίες προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και με την απαγόρευση των περισσότερων εργασιών και σπουδών, οι γυναίκες περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους.

Στο Αφγανιστάν, «δεν υπάρχει πια ελευθερία των γυναικών», τόνισε η Μαχμπούμπα Σεράτζ, Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2023.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν διαγράφονται σιγά σιγά από την κοινωνία, από τη ζωή, από τα πάντα – οι απόψεις τους, οι φωνές τους, το τι σκέφτονται, το πού βρίσκονται», πρόσθεσε η ίδια.

Αυτός ο τελευταίος περιορισμός ήρθε λίγο καιρό μετά την απαγόρευση των γυναικών από τα ινστιτούτα αισθητικής στο Αφγανιστάν, μειώνοντας περαιτέρω την ελευθερία τους, γεγονός που αποτέλεσε επίσης ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα για εκείνους που βασίζονταν σε αυτές τις επιχειρήσεις για το εισόδημά τους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, οι γυναίκες απαγορεύεται να εργάζονται στους περισσότερους τομείς εκτός σπιτιού και απαγορεύεται να πηγαίνουν σε δημόσια λουτρά, πάρκα και γυμναστήρια. Πρέπει να φορούν ένα χαλαρό μαύρο ένδυμα που καλύπτει το πρόσωπό τους και δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς λόγο, και ακόμη και τότε, όχι χωρίς έναν άνδρα κηδεμόνα.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται εκτός σπιτιού και οι οικονομικές δυσκολίες, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές εντάσεις εντός των σπιτιών και αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπήρχαν αξιοσημείωτες ενδείξεις για σημαντική αύξηση των αναγκαστικών γάμων κοριτσιών, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν έπειτα από την εβδομαδιαία επίσκεψή τους στο Αφγανιστάν ο Ρίτσαρντ Μπένετ, ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, και η Ντόροθι Εστράντα-Τανκ, επικεφαλής ομάδας εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Με πληροφορίες από: CNN