Σκόνη μαϊμούς: Το νέο ναρκωτικό ζόμπι που σε κάνει να τρως ποτήρια. Ή μήπως όχι;
Πηγή: Envato
Όταν τελικά την «ακούμε» από την πολλή «δημοσιογραφία» και την παραπληροφόρηση.
Όταν πρόκειται για αναφορές σε ναρκωτικά και κυρίως σε «πρωτοεμφανιζόμενα», όπως η αποκαλούμενη «σκόνη μαϊμούς», τα Μέσα -τα οποία πολλές φορές στο ανελέητο κυνήγι των κλικς, επιδίδονται σε έναν αγώνα ανεξέλεγκτης «τρομολαγνείας»– διαστρεβλώνουν την αλήθεια, βλάπτοντας ευάλωτα άτομα.
Ένας ειδικός θα αποτελεί πάντα το δίχτυ ασφαλείας σου όταν σε σπρώχνουν στο κενό και πραγματοποιείς ελεύθερη πτώση στην πραγματικότητα.
Η σκόνη μαϊμούς είναι ένα ναρκωτικό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε «ζόμπι» τα οποία πηδούν από τις στέγες, βάζουν φωτιά σε σπίτια και τρώνε γυαλιά. Ή τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύουμε ο Jack Brereton, ο συντηρητικός βουλευτής του Stoke-on-Trent South (εκλογική περιφέρεια της Βρετανίας).
«Πρέπει να υπάρξει αναταξινόμηση και να υποστούν τις συνέπειες εκείνοι που “σπρώχνουν” αυτά τα ναρκωτικά», βροντοφώναξε σε άρθρο του BBC, το οποίο αναφέρεται στη σκόνη μαϊμούς ως «ένα σχετικά νέο και επικίνδυνο ναρκωτικό του δρόμου».
Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η σκόνη μαϊμούς;
«Όταν μιλάμε για σκόνη μαϊμούς, μιλάμε κυρίως για ένα ναρκωτικό με το αρκτικόλεξο MDPHP (3,4-μεθυλενοδιοξυ-α-πυρρολιδινοεξανοφαινόνη)», εξηγεί ο Harry Sumnall, καθηγητής «Χρήσης Ουσιών» στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας: «Αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1960. Βασικά, είναι ένα διεγερτικό από την κατηγορία των καθινονών, όπως η μεφεδρόνη ή το 3-MMC. Είναι ένα απαγορευμένο φάρμακο κατηγορίας Β στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Όπως επίσης σημειώνει: «Όταν ο Τύπος, τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και η αστυνομία μιλούν γι΄αυτό το ναρκωτικό, καλύπτει κατά κάποιο τρόπο μια ολόκληρη σειρά από καθινόνες και ισχυρά ψυχοδιεγερτικά». Για παράδειγμα, έχει επίσης αναφερθεί η φαρμακευτική ουσία MDPV (μεθυλενοδιοξυπυροβαλερόνη).
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Brereton υποστήριξε στο BBC πως «είναι ένα παραισθησιογόνο ναρκωτικό», ωστόσο οι καθινόνες είναι διεγερτικές και όχι παραισθησιογόνες ουσίες.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Talk to Frank” που ειδικεύεται στα ναρκωτικά, οι καθινόνες «μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα ευφορίας και ενσυναίσθησης, καθώς και αύξηση της εγρήγορσης και ομιλητικότητας». Τα αποτελέσματα, δε, είναι παρόμοια με εκείνα του speed και του MDMA.
Το 2020, ο καθηγητής Sumnall συνέγραψε μια μελέτη σχετικά με την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, όσον αφορά στο θέμα της «σκόνης μαϊμούς», ανακαλύπτοντας ότι είναι ένας όρος, ο οποίος διαδόθηκε από τον «κίτρινο» Τύπο.
Η μελέτη ανέλυσε 368 άρθρα σχετικά με το ναρκωτικό αυτό, διαπιστώνοντας ότι αναφερόταν σε μια σειρά από «ασυνεπώς αναγνωρισμένα» φάρμακα – συχνά συνθετικά διεγερτικά καθινόνης, όπως το MDPHP και το MDPV. Κατέληξε, δε, στο συμπέρασμα ότι η «δημοσιογραφική» κάλυψη για τη «σκόνη μαϊμούς» στιγματίζει τους χρήστες, ενώ συγκαλύπτει την πολυπλοκότητα του εθισμού στα ναρκωτικά.
Τα «νέα ναρκωτικά» δεν είναι καν νέα
Παράλληλα, αυτές οι «νέες» διεγερτικές ουσίες δεν είναι καν νέες. Βρίσκονται στο προσκήνιο για τουλάχιστον μια δεκαετία. Το άγνωστο, το «νέο», προσφέρει ωστόσο την πάντα επιθυμητή δόση τρόμου στον αναγνώστη όταν «πασπαλίζεται» με υπερβολική δόση σοκαριστικών εικόνων και περιγραφών. Και τι πιο «ταιριαστό» από έναν άνθρωπο «ζόμπι να τρώει γυαλιά»!
Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς του, ο βουλευτής Jack Brereton, αν και αρνήθηκε να μιλήσει στην ιστοσελίδα «THE FACE», αρκέστηκε να στείλει ένα λινκ από την ταμπλόιντ εφημερίδα “The Sun” με την τραγική ιστορία ενός άνδρα που πηδά από μια στέγη, υπό τον τίτλο: «Η σκόνη μαϊμούς κάνει τους ανθρώπους να πηδούν από κτήρια».
Ο δημοσιογράφος ωστόσο Max Daly, ο οποίος είχε αναφερθεί στο επίμαχο βίντεο το 2020, διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα ήταν εννέα ετών και δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι ο άνδρας αυτός είχε πάρει ναρκωτικά…
Το άρθρο της Sun ισχυριζόταν επίσης ότι η σκόνη μαϊμούς «έχει συνδεθεί με επιθέσεις κατά τις οποίες οι χρήστες τρώνε τα πρόσωπα των θυμάτων τους στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον Daly, αυτή είναι επίσης μία «προ πολλού απομυθοποιημένη ιστορία τρόμου από την Αμερική».
Ακόμα και το BBC ωστόσο, έπεσε στην παγίδα. Σε βίντεο που ανέβηκε στο TikTok, αναφέρθηκε πως η σκόνη μαϊμούς είχε «οδηγήσει ορισμένους χρήστες να πηδήξουν από κτήρια».
«Δεν υπάρχει θεραπεία»
Μιλώντας στο βρετανικό Μέσο, ο βουλευτής Brereton ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν υπάρχει θεραπεία για όσους εθίζονται». Και αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Sumnall, είναι όχι μόνο πραγματικά ανακριβές, αλλά και πολύ επικίνδυνο.
«Είναι μάλλον ανησυχητικό για διάφορους λόγους», υπογραμμίζει, εξηγώντας: «Πρώτον, το North Staffordshire και το Stoke έχουν εξαιρετικές υπηρεσίες θεραπείας, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους καθημερινά. Και με τα διεγερτικά φάρμακα, υπάρχει μια σειρά από παρεμβάσεις, για παράδειγμα, ψυχοκοινωνικές, όπως οι θεραπείες ομιλίας».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν επίσης αρκετές κλινικές αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι οι Τόρις, όπως ο βουλευτής Brereton, «ξεγύμνωσαν» τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας με περικοπές κατά τη δεκαετή διάρκεια του αρμαγεδδώνα λιτότητας που έπληξε και τη Βρετανία.
«Υπάρχει υποστήριξη εκεί έξω. Επομένως, νομίζω πως είναι προβληματικό να λέμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία, επειδή όσον αφορά στην αντίληψη του κοινού, αυτό δίνει την εντύπωση ότι οι άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις ουσίες είναι αβοήθητα», τονίζει ο Sumnall.
Ερωτηθείς ο Brereton σχετικά με τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για άτομα εθισμένα στα διεγερτικά καθινόνης, ο εκπρόσωπός του αρκέστηκε να δηλώσει: «Δεν υπάρχει συνθετικό υποκατάστατο καθώς η σκόνη μαϊμούς είναι ήδη ένα συνθετικό φάρμακο που καθιστά την ανάπτυξη μιας υπηρεσίας αντικατάστασης εξαιρετικά δύσκολη».
Δεν διευκρίνισε ωστόσο γιατί αγνοεί τις θεραπείες που είναι ήδη διαθέσιμες από το NHS (βρετανικό σύστημα υγείας).
«Σε κάνουν να τρως γυαλιά και να πηδάς από κτήρια»
Ο συντηρητικός βουλευτής των Tories έχει επίσης ισχυριστεί, στο παρελθόν, ότι «ένας κάτοικος έτρωγε μια γυάλινη βιτρίνα ενός τοπικού καταστήματος ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια (σκόνης μαϊμούς)».
Παρόλο που αντικειμενικά ακούγεται ανόητο και απίθανο, είναι μια ακόμα ιστορία που «ξεθάβει» τακτικά ο Τύπος. Η πρώτη αναφορά, πάντως, φέρεται να έγινε από τον (σωστά μαντέψατε) Brereton, ο οποίος κληθείς να το σχολιάσει (σωστά μαντέψατε ξανά) δεν θέλησε να απαντήσει…
Πρόσφατα, η Sun δημοσίευσε μια ακόμα «σοκαριστική ιστορία» για τη σκόνη μαϊμούς. Από τον τίτλο κιόλας υπήρχαν πολλές ανακρίβειες: «Η πόλη μας κατακλύζεται από εθισμένους με παραισθήσεις που τρώνε γυαλί (δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καθινόνες εντάσσουν στο μενού των χρηστών ποτήρια και τζαμαρίες) και πηδούν από κτήρια (βασισμένο σε μια παλιά fake ιστορία) εξαιτίας ενός τρομακτικού νέου (δεν είναι νέο) ναρκωτικού».
Τρομολαγνεία, χειραγώγηση και επικίνδυνη παραπληροφόρηση
«Η αναφορά των μέσων ενημέρωσης έχει πραγματικό αντίκτυπο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αστυνομική δράση και αυτή με τη σειρά της στην περαιτέρω ποινικοποίηση των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών», καταλήγει η μελέτη του Sumnall, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εστιάζοντας στον «πραγματικό αντίκτυπο» που μπορεί να έχει αυτό «στις εμπειρίες των χρηστών, επηρεάζοντας δημόσιες αντιλήψεις και συμπεριφορές».
Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να αλλάξουμε αυτές τις αφηγήσεις για να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των ρεπορτάζ, διασφαλίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι θα αναφέρονται στα ζητήματα των ναρκωτικών ενώ είναι καλύτερα ενημερωμένοι, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στους χρήστες».
Η ιστορία της «σκόνης μαϊμούς» δεν αφορά τελικά «ζόμπι» που τρώνε σάρκα, πόρτες και παράθυρα. Είναι μια ακόμα περίπτωση κραυγαλέας και επικίνδυνης χειραγώγησης από τα μέσα ενημέρωσης. Γιατί μπορεί οι τρομολαγνικές ιστορίες για επικίνδυνη επιδημία ναρκωτικών που θερίζει να «μαγνητίζουν» περισσότερα κλικς και επομένως περισσότερα έσοδα για τους εκδότες, όμως στιγματίζουν, αποκλείουν κοινωνικά και απανθρωποποιούν ορισμένους πολύ ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Και στο τέλος δεν κινδυνεύουμε από το «τρομακτικό νέο ναρκωτικό» που ονομάζεται «σκόνη μαϊμούς» και απειλεί ολάκερο το έθνος – αν και οι νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ και η νικοτίνη είναι πιο διαδεδομένες από τις καθινόνες, προκαλώντας περισσότερες ανησυχίες για την υγεία. Αλλά από το ασύλληπτου μεγέθους κύμα παραπληροφόρησης που όχι μόνο σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, αλλά θεριεύει όσο αγχιμολεί χωρίς τροχοπέδες και ηθικούς φραγμούς.
Με πληροφορίες από The Face