Κορυφαίες τενίστριες επιστρέφουν με επιτυχία στα courts μετά την μητρότητα. Αυτό οφείλεται μόνο στο εξαιρετικό ταλέντο και το πάθος τους;

Η επιστροφή της Καρολίν Βοζνιάκι μετά την μητρότητα στο τένις και στο US Open το καλοκαίρι του 2023 ήταν αντάξια των προσδοκιών. Η τενίστρια από τη Δανία επικράτησε της Ρωσίδας Προζόροβα, απέκλεισε την Τσέχα Κβίτοβα, την Αμερικανίδα Μπρέιντι και στη φάση των «16» αποκλείστηκε από την Κόκο Γκοφ.

Η πρώην Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, που αποσύρθηκε από το τένις το 2020 κι απέκτησε 2 παιδιά, σήμερα βρίσκεται στο Νο 623 στα ταμπλό της WTA κι εργάζεται σκληρά για να επιστρέψει στην πρώτη θέση.

Η επιστροφή της στα courts σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην αθλητική της καριέρα, την ίδια στιγμή που τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, οι προπονητές και οι ειδικοί στον αθλητισμό προσπαθούν να αναπτύξουν τις βέλτιστες πρακτικές για τις επαγγελματίες αθλήτριες που γίνονται μητέρες.

Σε άρθρο της στο περιοδικό Vogue, η Βοζνιάκι περιέγραψε πως εξεπλάγην και η ίδια από την επίδοσή της πιάνοντας ξανά ρακέτα μετά από δύο χρόνια αποχής.

«Όταν ο πατέρας μου με επισκέφθηκε στη Φλόριντα, συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν συμβουλές. Χτυπούσα (το μπαλάκι) για 20, 30 λεπτά, δεν είμαι σίγουρη για πόση ώρα, αλλά κάποια στιγμή τον κοίταξα και του είπα: Νιώθω ότι χτυπάω καλύτερα από ποτέ. Το βγάζω από το μυαλό μου αυτό;».

Όχι, δεν το έβγαζε από το μυαλό της. Για την ακρίβεια, έπαιζε τόσο καλά που πήρε wild card σε διάφορα τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου grand slam της τενιστικής σεζόν, του US Open, όπου εννέα άλλες μαμάδες αγωνίστηκαν επίσης στο γυναικείο μονό.

Αν δεν είχε αποκλειστεί από την Γκοφ στους «16», πιθανόν να είχε καταφέρει να μπει στη μικρή λίστα τενιστριών που έχοντας ζήσει την εμπειρία της μητρότητας, έφτασαν στον τελικό ή κέρδισαν ένα Grand Slam.

Τενίστριες που έλαμψαν στα courts αφότου έγιναν μαμάδες

Η Σερένα Γουίλιαμς με την κόρη της Ολυμπία. / Πηγή: Instagram@serenawilliams

Η Σερένα Γουίλιαμς έπαιξε σε τέσσερις τελικούς Grand Slam μετά τη γέννηση της κόρης της Ολυμπίας το 2018, δύο εκ των οποίων ήταν στο US Open.

Η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς κέρδισε το US Open το 2009, νικώντας την Καρολίν Βοζνιάκι με 7-5, 6-3. Διεκδίκησε ξανά τον τίτλο του US Open την επόμενη χρονιά, φέρνοντας και τις δύο φορές στο γήπεδο την κόρη της, Jada.

Καρολίν Βοσνιάκι και Κιμ Κλάιστερς / Πηγή: Instagram@clijsterskim

Η Μάργκαρετ Κορτ από την Αυστραλία ήταν η πρώτη μαμά που κέρδισε το τουρνουά με έδρα το Κουίνς το 1973. Κέρδισε επίσης το Γαλλικό και το Αυστραλιανό Open την ίδια χρονιά, καθιστώντας την ίδια και την Κλάιστερς τις μόνες μητέρες που κέρδισαν τρεις τίτλους Grand Slam στην εποχή του επαγγελματικού τένις.

Η τέσσερις φορές νικήτρια του Grand Slam Ναόμι Οσάκα απέκτησε το φετινό καλοκαίρι το πρώτο της παιδί και ετοιμάζεται για την επιστροφή της στα courts, με στόχο να αγωνιστεί στο αυστραλιανό OPEN το 2024.

Ο κανόνας Terry Holladay

Το εξαιρετικό ταλέντο και το πάθος, μπορούν να εξηγήσουν κατά ένα μέρος το πώς οι αθλήτριες επιστρέφουν στις επιτυχίες μετά τον τοκετό. Το 1984, το διοικητικό όργανο του γυναικείου τένις, η Ένωση Γυναικείου Τένις (WTA), εφάρμοσε τον «Κανόνα Terry Holladay». Ο κανόνας, που πήρε το όνομά του από μια τενίστρια που υπέβαλε αίτηση για να αγωνιστεί μετά τη γέννηση της κόρης της, επιτρέπει στις παίκτριες να αγωνιστούν στο κυρίως ταμπλό έξι τουρνουά – εφόσον επιστρέψουν εντός ενός έτους από τη γέννηση του παιδιού τους.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα, η WTA εφάρμοσε μια αλλαγή στον κανόνα, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τενίστριες μπορούν να κερδίζουν χρήματα μετά την άδεια μητρότητας. Επιτρέπει στις αθλήτριες να «παγώσουν» την κατάταξή τους σε περίπτωση τραυματισμού, ασθένειας ή εγκυμοσύνης για έως και τρία χρόνια. Αυτή η κατάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την είσοδο σε διάφορα τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων των Grand Slams, τα οποία έχουν τα πιο υψηλά χρηματικά έπαθλα.

Όμως ο κανόνας περιορίζει τα Grand Slams στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν, κάτι που η τενίστρια Taylor Townsend από το Σικάγο θα ήθελε αλλάξει. «Μακάρι να μπορούσαμε να παίξουμε σε περισσότερα Grand Slams, γιατί για μένα προσωπικά, εκεί είναι και τα μεγαλύτερα ποσά», λέει η Τάουνσεντ, η οποία αγωνίστηκε επίσης στο US Open φέτος κι έχει έναν γιο δύο ετών.

Ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος της κάθε τενίστριας, η προπόνηση που απαιτείται για να αγωνιστεί και να κερδίσει στο κορυφαίο επίπεδο του αθλήματος είναι έντονη.

«Μαθαίνουμε πολλά από τις αθλήτριες ελίτ επιπέδου, επειδή είναι τα πιο εντυπωσιακά πειραματόζωα»

Η προσθήκη της μητρότητας στην εξίσωση, μπορεί να προσθέσει νέες προκλήσεις και προοπτικές στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με την Ρενέ Σταμπς, προπονήτρια και σχολιάστρια αγώνων στο ESPN. «Είναι σίγουρα αρκετά δύσκολο να κερδίσεις ένα Grand Slam, ακόμη και χωρίς να έχεις ένα παιδί που λέει: Μαμά, πότε θα επιστρέψεις;», είπε χαρακτηριστικά η Σταμπς, η οποία στο παρελθόν ήταν προπονήτρια της Καρολίνα Πλίσκοβα και της Σερένα Γουίλιαμς, αμφότερες κάποτε Νο 1 στον κόσμο.

«Η Σερένα νομίζω ότι ήθελε να κερδίσει το Grand Slam ως μαμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», είπε η Σταμπς, εκτιμώντας πως «στην πραγματικότητα πρέπει να αναπροσαρμόσεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, καθώς το πιο σημαντικό πράγμα πια δεν είναι το τένις, αλλά το παιδί σου».

Διάσημες τενίστριες που έγιναν μαμάδες

8 Images

Και οι ιθύνοντες των τουρνουά πάντως αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς όπως λέει η Κριστίν Στρόμπεργκ, senior manager στο Professional Tennis Operations και στο US Open Player Services, πλέον βλέπει περισσότερες αθλήτριες με τις οικογένειές τους στο τουρνουά σε σχέση με το 2019, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε αυτόν το τομέα, φροντίζοντας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας στο τουρνουά.

Η ματιά της ιατρικής

Υπήρξαν επίσης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το ιατρικό επάγγελμα εξετάζει τις επαγγελματίες αθλήτριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

«Παλαιότερα, έλεγαν στις γυναίκες να μην ασκούνται πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να μην ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς τους πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο», δήλωσε η δρ Κέιτ Άκερμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος Wu Tsai Female Athlete Program στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Η Σερένα Γουίλιαμς κέρδισε ως γνωστόν τον έβδομο τίτλο της στο Australian Open το 2017, ενώ ήταν έγκυος οκτώ εβδομάδων.

«Αυτή (η συμβουλή) έχει κατά κάποιο τρόπο καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς βλέπουμε αθλήτριες να παρακολουθούνται στενά ιατρικά και να ανεβάζουν το επίπεδο της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους», δήλωσε η Άκερμαν, προσθέτοντας πως «μαθαίνουμε πολλά από τις αθλήτριες ελίτ επιπέδου, επειδή είναι τα πιο εντυπωσιακά πειραματόζωα».

Με πληροφορίες από: CNN