Πηγή: Instagram@oliviaclaire._
Στην «άκρη του κόσμου» σε περιμένει ο πιο καθαρός αέρας της Γης για να πάρεις βαθιές εισπνοές.
Στο απόκρημνο βορειοδυτικό άκρο της νησιωτικής πολιτείας Τασμανίας της Αυστραλίας εκτείνεται μια άγρια απομακρυσμένη χερσόνησος. Έχει ένα όνομα που κάθε άλλο παρά σε προτρέπει να το επισκεφθείς, αλλά και τον πιο καθαρό αέρα στη Γη. Ο λόγος για το ακρωτήριο Grim (δυσοίωνο ακρωτήρι).
Λίγοι ταξιδιώτες καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτήν την περιοχή, που είναι γνωστή ως η «άκρη του κόσμου». Αλλά όσοι έρθουν, θα αντικρίσουν απόκρημνους γκρεμούς, ανεμοδαρμένα ρείκια και παραλίες με μαύρη άμμο. Σκηνικό που έρχεται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τα κατάφυτα χωράφια στις κορυφές των λόφων.
Αυτή η απομόνωση διατήρησε το ακρωτήριο Grim πανέμορφο και παρθένο, αλλά του έδωσε και μια ασυνήθιστη φήμη. Εδώ θα βρεις τον πιο καθαρό αέρα στη Γη.
Γιατί είναι τόσο καθαρός ο αέρας εκεί
Στο ακρωτήριο Kennaook, όπως λεγόταν πριν το ονομάσει Grim ο Βρετανός ναυτικός και χαρτογράφος, βρίσκεται ένας από τους 25 σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πλανήτη. Ο Cape Grim Baseline Atmospheric Pollution Station (CGBAPS), δημιουργήθηκε το 1976. Έκτοτε συλλέγει και αναλύει τη σύνθεση του αέρα της περιοχής, ο οποίος μένει ανεπηρέαστος από καυσαέρια ή βιομηχανικό καπνό.
«Οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που πνέουν στον σταθμό παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Kennaook/Cape Grim έχουν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τον παγωμένο Νότιο Ωκεανό, καθιστώντας τον αέρα που μετριέται εδώ έναν από τους καθαρότερους στον κόσμο», σύμφωνα με την Δρ Ann Stavert, ανώτερη ερευνήτρια στον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO), ο οποίος διαχειρίζεται από κοινού με το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας (BoM) την περιοχή.
Ο σταθμός διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια έρευνα για την κλιματική αλλαγή, καταγράφοντας την καταστροφή του όζοντος της στρατόσφαιρας, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες για τον καιρό και το κλίμα, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, ο άνεμος, η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία. Οι μετρήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς καθορίζουν πώς έχει αλλάξει η σύνθεση της παγκόσμιας ατμόσφαιρας και πώς συνεχίζει να εξελίσσεται.
Όποιος σταθεί στις απόκρημνες κορυφές του Cape Grim, παρασύρεται από τις άγριες ριπές ανέμου για τις οποίες φημίζεται η περιοχή, οι οποίες φτάνουν τα 180 χιλιόμετρα την ώρα και μεταφέρουν αγνό αέρα από την Ανταρκτική.
Ο ρόλος του ωκεανού
Η θάλασσα δυτικά της Τασμανίας είναι η μεγαλύτερη συνεχής έκταση ωκεανού στον πλανήτη και το ακρωτήριο Grim είναι το σημείο όπου οι Roaring Forties – οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 40° και 50° που συμβάλλουν στο να γίνει ο Νότιος Ωκεανός ένας από τους πιο επικίνδυνους στη Γη – «σκάνε» στην ακτογραμμή μετά από ένα μακρύ ταξίδι στη θάλασσα. Δεδομένου ότι ο άνεμος έχει διανύσει ολόκληρο τον ωκεανό χωρίς παρεμβολές από χερσαίες μάζες, πρόκειται για τα καθαρότερα δείγματα αέρα στη Γη.
Αντίστοιχα καθαρός είναι ο αέρας στο παρατηρητήριο που βρίσκεται στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη, στη νήσο Μακουάρι στον Ειρηνικό Ωκεανό, στον ερευνητικό σταθμό Casey στην Ανταρκτική και την πόλη Ny-Ålesund στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας.
Διαβασε ακομα
Η Γη πεθαίνει: «Καμπανάκι» από επιστήμονεςΤο άγριο τοπίο πηγή έμπνευσης
Ο άγριος καιρός και οι εντυπωσιακοί γκρεμοί του ακρωτηρίου Grim ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί τη φωτογράφο Olivia Sattler από την Τασμανία, η οποία λέει πως παρά την άγρια φύση της, τον ταραχώδη καιρό και τα ορμητικά κύματα, η περιοχή έχει και μια ησυχία.
«Υπάρχουν πολλά απόκρημνα τοπία στην Τασμανία, αλλά παρόλο που έχω ταξιδέψει σε όλη την πολιτεία φωτογραφίζοντάς τα, έμεινα έκπληκτη με το πόσο απομακρυσμένη και άγρια είναι η περιοχή του ακρωτηρίου Grim, είναι τόσο όμορφη και άγρια», σημειώνει η Sattler και προσθέτει: «Η ομίχλη αιωρείται πάνω από τα κύματα και όταν ο ήλιος δύει πάνω από τα νερά, βλέπεις εκπληκτικά ζωντανά χρώματα να δύουν πάνω από το βαθύ μπλε του ωκεανού. Η μυρωδιά των φυκιών, οι κυματιστοί λόφοι και ο τρόπος με τον οποίο τα δέντρα λυγίζουν από τον άνεμο κάνουν την περιοχή να μοιάζει με παράκτια ερημιά».
Με πληροφορίες από: BBC