Ο βασικός της στόχος, τον οποίο πέτυχε, ήταν να μπορεί και πάλι να απολαμβάνει τη γυμναστική.
Με την επιστροφή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυμναστικής στην Αμβέρσα, η Σιμόν Μπάιλς έγραψε ιστορία, όχι μόνο επειδή, μετά από δύο χρόνια απουσίας, κρέμασε στο στήθος της τέσσερα χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο.
Ο μεγαλύτερος θρίαμβός της είναι ότι μπορεί και πάλι να απολαμβάνει το άθλημά της και να αγωνίζεται με χαρά.
Επιστρέφοντας στην παγκόσμια σκηνή με τόσο εμφατικό στυλ, ουσιαστικά επαναπροσδιόρισε την εικόνα της αθλήτριας-πρότυπο, σε κάποια που μπορεί να επιδείξει πρωτοφανείς δεξιότητες στο υψηλότερο επίπεδο και να μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική της υγεία, κάποια που είναι μεγαλύτερη από τις παραδοσιακά επιτυχημένες αθλήτριες της γυμναστικής κι εξακολουθεί να καθορίζει το άθλημά της.
Θριαμβευτική επιστροφή στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν όλα
Η Αμβέρσα αποδείχθηκε το κατάλληλο μέρος για να επανέλθει στην αγωνιστική δράση ως η καλύτερη γυμνάστρια του κόσμου, καθώς σε αυτή τη βελγική πόλη είχε κάνει και την πρώτη της εμφάνιση στην παγκόσμια σκηνή.
Aποκατέστησε τον εαυτό της ως κυρίαρχη δύναμη στο άθλημα
Η 16χρονη τότε Μπάιλς, είχε κερδίσει τον πρώτο της παγκόσμιο τίτλο στο σύνθετο άλμα, καθώς κι ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο έδαφος, το άλμα και τη δοκό αντίστοιχα.
Δέκα χρόνια μετά, η κυριαρχία της στο άθλημα ανανεώθηκε και μάλιστα με ιστορικές επιδόσεις, που πλέον την χαρακτηρίζουν ως την πιο πολυβραβευμένη γυμνάστρια όλων των εποχών.
Εκείνη όμως δεν στέκεται στα μετάλλια. Ο βασικός της στόχος, τον οποίο πέτυχε, ήταν να μπορεί και πάλι να απολαμβάνει τη γυμναστική.
«Έπρεπε να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορούσα ακόμα να βγω εδώ έξω, να κάνω περιστροφές. Μπορούσα να αποδείξω ότι όλοι οι haters έχουν άδικο, ότι δεν είμαι μία δειλή, αυτό, εκείνο και το άλλο. Για μένα, δεν με ένοιαζε. Όσο είμαι εκεί έξω και μπορώ να κάνω και πάλι περιστροφές στον αέρα και να βρίσκω ξανά τη χαρά της γυμναστικής, ποιος νοιάζεται;», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους στην αυλαία της διοργάνωσης.
Η χαρά με την οποία η Μπάιλς μπόρεσε να αγωνιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης ήταν ο μεγαλύτερος θρίαμβός της.
Υποστηρίζοντας τον εαυτό της και έχοντας τη διαύγεια να δώσει προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική της υγεία κατά τη διάρκεια μίας από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της, πιθανότατα κατάφερε και να την παρατείνει.
Οι αποφάσεις της τα τελευταία δύο χρόνια θα έχουν μεγαλύτερο μόνιμο αντίκτυπο, τόσο εντός όσο και εκτός του αθλήματός της, από οποιαδήποτε απαράμιλλη νέα δεξιότητα.
Στην Αμβέρσα η Μπάιλς έγινε η πρώτη γυναίκα που προσγειώθηκε μετά από διπλό άλμα Yurchenko σε διεθνή διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας ότι θα ονομαστεί πλέον Μπάιλς II προς τιμήν της, και έγινε η πιο «παρασημοφορημένη» γυμνάστρια όλων των εποχών, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Λευκορώσου Vitaly Scherbo με συνολικά 33 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Κατέκτησε επίσης τέσσερα χρυσά μετάλλια κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος – στο ομαδικό, στο μονόζυγο, στη δοκό και στο έδαφος, καθώς και ένα ασημένιο μετάλλιο στο άλμα. Στο πιο αδύναμο αγώνισμά της, τον τελικό του μονόζυγου, τερμάτισε πέμπτη.
Ξανά κυρίαρχη δύναμη στη γυμναστική η Μπάιλς
Η Μπάιλς, πήρε την απόφαση να κάνει ένα διάλειμμα από τον αθλητισμό πριν από δύο χρόνια, όταν αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καθώς υπέφερε από «twisties», όπως ονομάζουν οι γυμναστές την απώλεια αντίληψης της θέσης τους, ενώ βρίσκονται στον αέρα.
Διαβασε ακομα
Σεμπάστιαν Φέτελ: Ένας πρωταθλητής της F1 με ευαισθησίεςΣε αυτά τα δύο χρόνια, επαναξιολόγησε τη σχέση της με τη γυμναστική και επικεντρώθηκε στην ψυχική της υγεία. Ξεκίνησε θεραπεία κι εστίασε στο να ζει τη στιγμή αντί να κοιτάζει μπροστά. Έμαθε πώς να λέει μερικές φορές «όχι».
Ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα της Μπάιλς να ζήσει τη στιγμή και να μην κοιτάξει μπροστά, που δίσταζε να αναφερθεί ακόμη και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού από τότε που επέστρεψε στους αγώνες.
Παρόλα αυτά και καθώς το Παρίσι πλησιάζει, η προφανής συνέπεια των αποτελεσμάτων στην Αμβέρσα είναι ότι αποκατέστησε τον εαυτό της ως κυρίαρχη δύναμη στο άθλημα.
Τώρα, η προσοχή στρέφεται στο Παρίσι. Η Μπάιλς έχει ήδη δηλώσει ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένας «δρόμος που θα ήθελα πολύ να ακολουθήσω», και η επιστροφή της στη μεγαλύτερη σκηνή όλων θα προσέθετε άλλη μία διάσταση στην ήδη αξιοσημείωτη κληρονομιά της.