Πηγή: Instagram@Erica Robin
Πώς η συμμετοχή σε έναν διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Πακιστάν.
Ο γερουσιαστής Mushtaq Ahmed του κόμματος Jamaat-e-Islami έκανε λόγο για «ντροπή». Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Anwar ul-Haq Kakar διέταξε ακόμη και έρευνα. Ο διαδικτυακός διάλογος μεταξύ πακιστανών ανδρών με φόντο τα καλλιστεία Miss Universe ήταν καυστικός.
Αλλά τι προκαλεί αυτή την οργή;
Μία 24χρονη γυναίκα.
Η Erica Robin, χριστιανή από την πόλη Καράτσι, πρόκειται να εκπροσωπήσει το βαθιά συντηρητικό Πακιστάν στα καλλιστεία ομορφιάς Miss Universe.
Η Robin επιλέχθηκε ως Miss Universe Πακιστάν μεταξύ πέντε φιναλίστ σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις Μαλδίβες. Διοργανώθηκε από τον όμιλο Yugen Group με έδρα το Ντουμπάι, ο οποίος κατέχει επίσης τα δικαιώματα των διαγωνισμών Miss Universe Μπαχρέιν και Miss Universe Αίγυπτος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο διαγωνισμός Miss Universe Pakistan είχε λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό αιτήσεων.
Ο τελικός του διαγωνισμού ομορφιάς Miss Universe θα διεξαχθεί στο Ελ Σαλβαδόρ τον Νοέμβριο.
Αντιδράσεις και υποστήριξη
«Νιώθω υπέροχα που εκπροσωπώ το Πακιστάν. Αλλά δεν καταλαβαίνω από πού προέρχονται οι αντιδράσεις. Νομίζω ότι οφείλονται στο ότι θα παρελάσω με μαγιό σε ένα δωμάτιο γεμάτο άνδρες», δήλωσε η Robin στο BBC.
Όσοι επικρίνουν την υποψηφιότητά της, υποστηρίζουν ότι εκπροσωπεί μία χώρα που δεν θέλει να εκπροσωπείται, ιδίως επειδή τα καλλιστεία ομορφιάς είναι σπάνια στο Πακιστάν, όπου οι πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι.
Ο διαγωνισμός Miss Pakistan World, ένας διαγωνισμός για γυναίκες πακιστανικής καταγωγής από όλο τον κόσμο, είναι ίσως ο πιο γνωστός. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Τορόντο το 2002, αλλά μεταφέρθηκε στη Λαχόρη το 2020. Ο διαγωνισμός έχει επίσης παρουσιαστεί με διάφορες παραλλαγές, όπως Miss Pakistan Universal, Mrs Pakistan Universal, ακόμη και Miss Trans Pakistan.
Στην 72χρονη ιστορία του διαγωνισμού, το Πακιστάν δεν έχει προτείνει ποτέ εκπρόσωπο για τα καλλιστεία Miss Universe.
«Δεν παραβιάζω κανέναν νόμο εκπροσωπώντας το Πακιστάν σε μία παγκόσμια σκηνή»
Η Robin υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου επιλογής των καλλιστείων που διεξήχθη μέσω Zoom, τής ζητήθηκε να ονομάσει ένα πράγμα που ήθελε να κάνει για τη χώρα της. «Και απάντησα, θα ήθελα να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία, ότι το Πακιστάν είναι μία οπισθοδρομική χώρα».
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, δεδομένων και ορισμένων εχθρικών αντιδράσεων για την υποψηφιότητά της.
Παρ’ όλα αυτά, μοντέλα, συγγραφείς και δημοσιογράφοι συνεχάρησαν την Robin, με τη δημοσιογράφο Mariana Babar να χαιρετίζει την «ομορφιά και το μυαλό» της στο X, πρώην Twitter.
Pakistan belongs to all. Every Pakistani can represent 🇵🇰 anywhere, whenever,however.
— Mariana Baabar (@MarianaBaabar) September 15, 2023
Ladies n Gentlemen,
Karachi’s Erica Robin was crowned the winner of the first-ever ‘Miss Universe Pakistan’.
Beauty and Brains ! pic.twitter.com/0DRjL1rBlw
Το μοντέλο από το Πακιστάν Vaneeza Ahmed, που ενθάρρυνε πρώτη την Robin να ασχοληθεί με το μόντελινγκ, δήλωσε στην Voice of America Urdu πως «Όταν αυτοί οι άνδρες είναι εντάξει με τους διεθνείς διαγωνισμούς που ονομάζονται Mister Pakistan, γιατί έχουν πρόβλημα με τα επιτεύγματα μίας γυναίκας;».
Από το rock and roll στην Ισλαμική Δημοκρατία
«Είμαστε ένα έθνος πολλών αντιφάσεων και οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένοι μάς προκαλούν περισσότερο», δήλωσε στο BBC ο συγγραφέας και σχολιαστής Rafay Mehmood, με έδρα το Καράτσι.
«Το Πακιστάν είναι σε γενικές γραμμές ένα αυταρχικό κράτος και αυτό αντανακλάται στις σκληρές πατριαρχικές αξίες που το διέπουν, τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά. Η Erica Robin και η αντιμετώπιση που δέχτηκε, είναι μία προέκταση αυτού», πρόσθεσε.
Υπάρχει όμως ένα ιστορικό ντοκουμέντο, από ένα Πακιστάν που κάποτε ήταν πολύ πιο φιλελεύθερο.
Σε αντίτυπα της εφημερίδας Dawn από τη δεκαετία του 1950 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970 υπάρχουν διαφημίσεις για καμπαρέ και ξένες χορεύτριες οριεντάλ, που εμφανίζονταν σε ένα κλαμπ στο κέντρο του Καράτσι. Σε αυτά τα νυχτερινά κέντρα σύχναζαν ακτιβιστές, διπλωμάτες, πολιτικοί, αεροσυνοδοί και νέοι.
Το ιστορικό Metropole Hotel στο Καράτσι ήταν επίσης αγαπημένο σημείο για παραστάσεις με τραγούδια και jazz.
Αλλά το 1973, το κοινοβούλιο του Πακιστάν δημιούργησε ένα Σύνταγμα που ανακήρυττε τη χώρα σε Ισλαμική Δημοκρατία και το Ισλάμ ως κρατική θρησκεία.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο στρατιωτικός ηγέτης στρατηγός Zia ul-Haq ανέτρεψε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zulfikar Ali Bhutto. Αυτό που ακολούθησε την επόμενη δεκαετία έχει χαρακτηριστεί ως «δρακόντεια φάση» από ακτιβιστές και δικηγόρους, καθώς επιβλήθηκε ο ισλαμικός νόμος και η πακιστανική κοινωνία μεταβλήθηκε δραστικά.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο στρατηγός Zia είχε αναβιώσει ακόμη και το δημόσιο μαστίγωμα για να δείξει την προσήλωσή του στον ισλαμικό νόμο.
Σήμερα, τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, και το Metropole Hotel μοιάζει περισσότερο σαν να κινδυνεύει να καταρρεύσει. Λίγο πιο κάτω στο δρόμο, μία σκελετωμένη δομή αυτού που αρχικά υποτίθεται ότι θα ήταν καζίνο στέκεται εγκαταλελειμμένη.
Αλλά η λαχτάρα για ένα πιο ελεύθερο, πιο ανεκτικό Πακιστάν δεν έχει εξαφανιστεί, και η Robin είναι απλώς μία από εκείνους που πιέζουν τα όρια του τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Η απόφοιτος του λυκείου St Patrick’s και του Government College of Commerce and Economics, είναι κατηγορηματική ότι δεν έχει κάνει τίποτα κακό.
«Δεν παραβιάζω κανέναν νόμο εκπροσωπώντας το Πακιστάν σε μία παγκόσμια σκηνή. Κάνω ό,τι μπορώ για να εξαλείψω τα όποια στερεότυπα σχετικά με αυτό», δήλωσε η ίδια.
Με πληροφορίες από: BBC