Σε αντίθεση με τις ταινίες δράσης υψηλού budget, οι ταινίες τρόμου παράγονται με πενιχρούς προϋπολογισμούς με την ελπίδα να επιτύχουν μέτριες αποδόσεις.
Οι ταινίες τρόμου αποφέρουν κέρδη, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα που φέρνουν στα ταμεία των σινεμά άλλα είδη ταινιών.
Όπως φανερώνουν τα στατιστικά στοιχεία, οι ταινίες τρόμου είναι μακράν το πιο συμφέρον είδος ταινίας για να γυρίσει ένα studio του Hollywood, αν θέλει μεγάλα κέρδη. Η απόδοση της επένδυσης σε ταινίες τρόμου σε σύγκριση με τη δράση, το δράμα, την κωμωδία και τα κινούμενα σχέδια είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όταν δει κανείς τα δεδομένα οπτικοποιημένα.
Το ποσό των χρημάτων που ξοδεύεται για αυτό το είδος ταινιών είναι εξαιρετικά χαμηλό συγκριτικά και αν καταφέρεις να κάνεις κάτι μισοαξιοπρεπές (σύμφωνα με τις βαθμολογίες των θεατών) είναι βέβαιο ότι θα έχεις μεγάλο κέρδος. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσες να κάνεις κάτι κακό και πάλι να μην έχεις μία βόμβα στα χέρια σου.
Η βάση των θεατών υπάρχει, το κόστος παραγωγής είναι αρκετά χαμηλό και το ρίσκο είναι αρκετά περιορισμένο σε σύγκριση με τα μεγάλου προϋπολογισμού films υπερηρώων ή τις ρομαντικές κομεντί.
Τα στατιστικά των αντιθέσεων
Το stat significant έφτιαξε μερικά διαγράμματα που δείχνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ των ταινιών τρόμου και κάθε άλλου είδους ταινίας, γεγονός που εγείρει το ερώτημα: Γιατί να μπεις καν στον κόπο να κάνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από τρόμο, αν είσαι Χολιγουντιανό studio;
Σε αντίθεση με τις ταινίες δράσης υψηλού budget, οι horror movies παράγονται με πενιχρούς προϋπολογισμούς με την ελπίδα να επιτύχουν μέτριες αποδόσεις.
Αυτό το χαμηλό κόστος είναι προϊόν μιας έξυπνης οικονομικής στρατηγικής. Οι ταινίες τρόμου συχνά αποφεύγουν τα ακριβά ειδικά εφέ, τους ηθοποιούς πρώτης κατηγορίας, τα μεγαλοπρεπή σκηνικά και αντ’ αυτού μεγιστοποιούν τις δυνατότητες των περιορισμένων σκηνικών, των πρακτικών εφέ και των καινοτόμων τεχνικών της κάμερας. Το είδος δίνει προτεραιότητα στην ιδέα και την ατμόσφαιρα και όχι στα ευφάνταστα γραφικά ή στους διάσημους συντελεστές.
Σε σύγκριση με άλλα είδη, οι ταινίες τρόμου έχουν σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό, με τις ταινίες περιπέτειας και κινουμένων σχεδίων να διαθέτουν συνήθως 5,5 φορές μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις ταινίες τρόμου.
Συνεπώς, οι ταινίες τρόμου δεν χρειάζεται να πετύχουν εισπράξεις blockbuster για να αποφέρουν κέρδη. Εξετάζοντας τη μέση απόδοση ανά είδος, οι ταινίες τρόμου ξεχωρίζουν ως σημαντική εξαίρεση, με μέση απόδοση (δηλαδή κέρδος) 173% επί του κόστους παραγωγής.
Υπάρχει μία τάση να υποθέτουμε ότι οι horror movies υπάρχουν σε ένα δικό τους ξεχωριστό χώρο, εξυπηρετώντας εξειδικευμένα γούστα κινηματογραφόφιλων. Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι ακριβής, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου.
Από τις 50 πιο κερδοφόρες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, οι 16 είναι στην κατηγορία τρόμου, οι περισσότερες από κάθε είδος.
The Blair Witch Project και Paranormal Activity, είναι δύο κλασικές horror movies, που διαθέτουν το υψηλότερο ποσοστό μέσης απόδοσης από όλες τις ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Το φθηνό κόστος παραγωγής δίνει στο είδος ένα ευνοϊκό οικονομικό προφίλ, αλλά αυτή η λιτότητα δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με τη ζήτηση των θεατών.
Ποιος παρακολουθεί αυτές τις φθηνές ταινίες; Η απάντηση βρίσκεται στη μοναδικότητα του κοινού του συγκεκριμένου είδους. Οι ταινίες τρόμου επωφελούνται από μία σταθερή και συχνά ποιοτικά αδιάφορη βάση φανατικών θαυμαστών που εγγυάται διαρκή υποστήριξη, ακόμη και όταν οι ταινίες είναι απαίσιες.
Όταν μιλάμε για ταινίες τρόμου, υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ της κερδοφορίας μιας ταινίας και της εισπρακτικής της απόδοσης. Οι λάτρεις του τρόμου δεν ενδιαφέρονται για τις απόψεις των κριτικών κινηματογράφου, των μελετητών κινηματογράφου, των θεωρητικών κινηματογράφου, των κριτικών του IMDB ή οποιουδήποτε άλλου. Οι λάτρεις του τρόμου θέλουν να βλέπουν ταινίες τρόμου, απλά και καθαρά.
Όταν ταξινομούμε τις ταινίες με βάση τη μέση αξιολόγηση των θεατών, οι horror movies παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις για έργα με χαμηλή βαθμολογία και εξαιρετικές αποδόσεις για αναγνωρισμένα έργα. Απαράμιλλη απόδοση σε σχέση με άλλα κινηματογραφικά είδη.
Μια κακή ταινία τρόμου αποτελεί μία καλή επένδυση, ενώ ένα αξιοπρεπές δράμα θα χάσει χρήματα για τους παραγωγούς του.
Όταν παραθέτουμε τη μέση βαθμολογία των χρηστών σε σχέση με τη μέση ποσοστιαία απόδοση, ο τρόμος αποτελεί, για άλλη μια φορά, σημαντική εξαίρεση για τις χαμηλές αξιολογήσεις των θεατών και τις παράλογα υψηλές αποδόσεις του.
Όσοι αγαπούν τις ταινίες τρόμου το κάνουν για την ενστικτώδη αντίδραση που προκαλούν και για την κοινή εμπειρία του να μοιράζεσαι τον τρόμο σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Η απήχησή τους είναι πρωτόγονη, όχι πνευματική – και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.
Μπορεί να μην είναι λαμπερές, αλλά οι horror movies είναι τα υποτιμημένα ομόλογα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας (ή οι μετοχές των blue chip, ανάλογα με τα αισθήματά σας για το είδος).
Με πληροφορίες από: Statsignificant