Η κολοκύθα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές παρασκευές

Η εμφάνιση της κολοκύθας στους πάγκους των λαϊκών αγορών σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού.

Μεγάλη ή μικρή, στρογγυλή ή κυλινδρική, σε μια χρωματική παλέτα από το ανοιχτό κίτρινο ως το ζωηρό πορτοκαλί και πιο σπάνια το γκρι, με ή χωρίς αυλακώσεις στη φλούδα της, η κολοκύθα πρωταγωνιστεί τους φθινοπωρινούς μήνες στις κουζίνες, αλλά και στη διακόσμηση λόγω της ολοένα και αυξανόμενης επιρροής του Halloween στην Ελλάδα.

Όμως αυτό το φθινοπωρινό λαχανικό είναι κάτι παραπάνω από ένα φυσικό υλικό, που σκαλίζεται για να μεταμορφωθεί σε μια «τρομακτική» φατσούλα-φαναράκι.

Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Είναι ένα από τα παλαιότερα φυτά, καθώς καταγραφές την τοποθετούν αρκετά πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα από το 7.000 έως το 5.500 π.Χ., στην περιοχή του Μεξικού.

Η κολοκύθα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές παρασκευές

Στις μέρες μας, η παγκόσμια παραγωγή κολοκύθας ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια τόνους, με την Κίνα να αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην παραγωγή.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της χώρας, όχι όμως σε μεγάλη κλίμακα. Η συγκομιδή της γίνεται από τα τέλη του καλοκαιριού ως τα μέσα του Φθινοπώρου.

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό πολύ υψηλής θρεπτικής αξίας. Ενδεικτικά, 100 γραμμάρια (ωμής) κολοκύθας, έχει μόλις 26 θερμίδες και την ίδια ώρα αποτελεί εξαιρετική πηγή προβιταμίνης Α, β-καροτίνης και βιταμίνης Α, ενώ περιέχει και βιταμίνη C.

Σε όποιο είδος κι αν ανήκει (red kuri, crown prince, spaghetti squash, cucurbita moschata, butternut squash), η κίτρινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σάρκα της μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Κι αν σου μοιάζει με εφιάλτης το, ομολογουμένως δύσκολο, καθάρισμά της, στα σούπερ μάρκετ και σε κάποια μανάβικα, μπορείς να την προμηθευτείς καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια, έτοιμη για αλμυρά ή γλυκά μαγειρέματα.

Bonus: Μία συνταγή με βασικό υλικό την κολοκύθα