Ο σεφ Yoon έχει βάλει στόχο να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για τα ανατριχιαστικά πλάσματα, ώστε να ακολουθήσουμε μια νόστιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιώσιμη διατροφή με έντομα.

Οι instagramικές του δημιουργίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες των συναδέλφων του. Τα πιάτα του μοιάζουν με έργα τέχνης και είναι πλούσια σε χρώματα, σχήματα, υφές και… έντομα.

Ο σεφ Joseph Yoon που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη, άρχισε να μαγειρεύει έντομα πριν από τέσσερα χρόνια για ένα καλλιτεχνικό project.

Τώρα έχει βάλει στόχο να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για τα ανατριχιαστικά πλάσματα, ώστε να ακολουθήσουμε μια νόστιμη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιώσιμη διατροφή με έντομα.

Ο executive director του Brooklyn Bugs, ενός οργανισμού που προωθεί τα βρώσιμα έντομα δηλώνει πως τα λατρεύει.

«Το γεγονός ότι είναι τόσο ποικιλόμορφα, το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη εντόμων, το γεγονός ότι βασιζόμαστε τόσο πολύ στα έντομα για το δικό μας οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα, είναι απολύτως συναρπαστικό», λέει μιλώντας στο CNN.

Αράχνες ταραντούλα τεμπούρα
Στόχος του Yoon είναι να κανονικοποιήσει τα βρώσιμα έντομα σε όλο τον κόσμο και κάνει την αρχή με ταραντούλες τεμπούρα. / Πηγή: Instagram@brooklynbugs

Εξηγεί πως τα πάνω από 2.100 είδη βρώσιμων εντόμων που υπάρχουν στον κόσμο, σού δίνουν και διαφορετική γεύση όταν τα τρως, κάποια θυμίζουν καρύδι, άλλα εσπεριδοειδή, κάποια άλλα τυρί ή ινδική καρύδα.

Τα έντομα είναι βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών

Τα έντομα καταναλώνονται συστηματικά από περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που δημοσιεύθηκε του 2013.

Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει όμως και ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες η κατανάλωση εντόμων συνδέεται με αισθήματα αηδίας.

Ωστόσο η παγκόσμια σίτιση αποτελεί μια ολοένα και πιο δύσκολη πρόκληση. Η καλλιέργεια της γης περιορίζεται, η υπεραλίευση των θαλασσών αυξάνεται και την ίδια ώρα εκτιμάται πως η σημερινή παραγωγή τροφίμων θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί για να θρέψει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα που θα κατοικούν τη Γη μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση του FAO.

Και θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η παραγωγή τροφίμων έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κτηνοτροφία παράγει το 14-17% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα πάνω από 2.100 είδη βρώσιμων εντόμων που υπάρχουν στον κόσμο, σού δίνουν και διαφορετική γεύση όταν τα τρως

Οι γρύλοι χρειάζονται έξι φορές λιγότερες ζωοτροφές από τα βοοειδή, τέσσερις φορές λιγότερες από τα πρόβατα και τις μισές ζωοτροφές από αυτές που χρειάζονται τα γουρούνια και τα κοτόπουλα εκτροφής για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας πρωτεΐνης. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες διατροφές βασισμένες στα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βιώσιμη λύση, αν η δυτική στάση απέναντί τους αλλάξει από «μπλιάχ» σε «μιάμ».

Για να συμβάλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γαστρονομικών μας συνηθειών, ο Yoon θέλει να κανονικοποιήσει τα βρώσιμα έντομα σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, όπου ζει ο ίδιος.

Mac and cheese με γρύλους

Αλλά ακόμη και για εκείνους που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν, δεν είναι πάντα προφανές πώς να ενσωματώσουν καλύτερα τα έντομα στη διατροφή τους.

«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πώς πρέπει να ενσωματώσουν τους γρύλους ή τα έντομα στο φαγητό τους, ένας από τους αγαπημένους τρόπους που μου αρέσει να το κάνω, είναι απλά στα αγαπημένα μου φαγητά. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να φτιάξετε ένα νέο πιάτο με ένα νέο συστατικό, αλλά αν σας αρέσει να φτιάχνετε τηγανητό ρύζι όπως εγώ, μου αρέσει να φτιάχνω τηγανητό ρύζι με γρύλους. Μου αρέσει να προσθέτω γρύλους στο mac and cheese. Μπορείτε να προσθέσετε πούδρα γρύλων στη σάλτσα τυριού».

Ο Yoon ακολουθεί τα βήματα άλλων καινοτόμων στον τομέα των εντόμων, που προσπαθούν να αλλάξουν τη δυτική συμπεριφορά.

Μεταξύ των πρώτων υποστηρικτών της διατροφής με βάση τα έντομα ήταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Patrick Crowley, που το 2012 εισήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα προϊόν με πρωτεΐνες εντόμων, την ενεργειακή μπάρα Chapul Cricket, η οποία ήταν εμπλουτισμένη με αλεύρι γρύλου. Ακόμα, μια φάρμα βρώσιμων εντόμων, η Next Millennium Farms, άνοιξε στον Καναδά το 2014.

Το 2019, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κατανάλωσαν έντομα και παράγωγα προϊόντα τους, σύμφωνα με τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για τρόφιμα και ζωοτροφές, που προβλέπει ότι ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 390 εκατομμύρια καταναλωτές μέχρι το 2030.

«Όταν σκέφτεστε τα έντομα, που είναι πιθανότατα και οι μικρότεροι οργανισμοί που μπορούμε να σκεφτούμε, μάλλον αναρωτιέστε αν ένα έντομο μπορεί να κάνει τη διαφορά» λέει ο Yoon. «Ένας από τους πραγματικά μεγάλους κινητήριους παράγοντες της δουλειάς μου είναι ότι, ναι, ο καθένας από εμάς έχει ευθύνη. Η ενσωμάτωση βρώσιμων εντόμων στη διατροφή σας μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά».

Με πληροφορίες από: CNN