Σε ένα πλούσιο εορταστικό δείπνο, νιώθουμε υπερβολικά χορτάτοι για να φάμε έστω άλλη μία μπουκιά από την ποικιλία αλμυρών φαγητών που έχουμε ήδη απολαύσει, ωστόσο μόλις προσφερθεί ένα γλυκό, δεν μπορούμε να πούμε όχι.

Πόσες φορές, έχοντας απολαύσει ένα πλούσιο και χορταστικό δείπνο, σου δημιουργείται μια πελώρια λαχτάρα για γλυκό, στην οποία δεν μπορείς με τίποτα να αντισταθείς

Αν η απάντησή σου είναι «πολλές», τότε μάλλον θα έχεις αναρωτηθεί και γιατί συμβαίνει αυτό, δεδομένου ότι δεν είναι η πείνα σου που πρέπει να καλύψεις, αφού μόλις έχεις καταναλώσει ικανοποιητική ποσότητα φαγητού.

Φαίνεται πως η πείνα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιθυμία για γλυκό. Η αίσθηση της πείνας και του κορεσμού ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από ορμόνες που ενεργοποιούνται από το περιεχόμενο του στομάχου και του λεπτού εντέρου μας.

Μία επιθυμία για φαγητό, από την άλλη, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και όταν κατά τα άλλα αισθάνεσαι απόλυτα χορτάτος.

Για να περιορίσεις την επιθυμία για ζάχαρη μετά από ένα γεύμα προσπάθησε να ενσωματώσεις στο κύριο πιάτο σου μια ποικιλία από γεύσεις, υφές και μυρωδιές και υιοθέτησε νέες, διαφορετικές συνήθειες μόλις τελειώσεις με το φαγητό σου.

Πώς δημιουργείται η έντονη επιθυμία για γλυκό

Chocolate brownie pieces with nuts, strawberry and ice cream
Σοκολατένιο brownie με ξηρούς καρπούς, φράουλες και παγωτό / Πηγή: Envato

Μία θεωρία για το γιατί έχουμε λαχτάρα για γλυκό, ακόμη και όταν είμαστε χορτάτοι, είναι ο αισθητηριακός ειδικός κορεσμός, όπως υποστηρίζει η Trisha Pasricha, MD, σε άρθρο της στην Washington Post.

Για παράδειγμα, σε ένα πλούσιο εορταστικό δείπνο, νιώθουμε υπερβολικά χορτάτοι για να φάμε έστω άλλη μία μπουκιά από την ποικιλία αλμυρών φαγητών που έχουμε ήδη απολαύσει, ωστόσο μόλις προσφερθεί ένα γλυκό, δεν μπορούμε να πούμε όχι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφική μας ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά βοηθά επίσης να εξηγήσουμε γιατί συχνά έχουμε χώρο για επιδόρπιο.

Ενισχύοντας το κυρίως πιάτο σου με περισσότερη ποικιλία, ίσως να μην αισθάνεσαι ότι κάτι λείπει στο τέλος του γεύματος.

Ένα άλλο κομμάτι του παζλ έχει να κάνει με τις συμπεριφορές που έχουμε συνηθίσει. Μεγάλο μέρος της βιβλιογραφίας γύρω από την επιθυμία για φαγητό υποστηρίζει την ιδέα ότι πρόκειται για μία εξαρτημένη αντίδραση.

Οι άνθρωποι μπορούν να συνηθίσουν να τρώνε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ίσως η κατανάλωση παγωτού είναι ο τρόπος με τον οποίο χαλαρώνεις μετά το δείπνο, ή ίσως παίρνεις λίγο τα πάνω σου με έναν καφέ latte και ένα κομμάτι κέικ τα απογεύματα.

Αυτό το μοτίβο μπορεί να απελευθερώσει την ορμόνη ανταμοιβής, την ντοπαμίνη, που μας κάνει να νιώθουμε καλά και ενισχύει τη συνήθεια.

Τι συμβαίνει όταν επιθυμείς πιο συχνά γλυκά; Δοκίμασε να διακόψεις αυτούς τους συνειρμούς για μερικές εβδομάδες.

Προσπάθησε να μειώσεις το στρες με διαφορετικό τρόπο, πχ με γιόγκα, αντί να φας ένα λαχταριστό σοκολατένιο brownie με παγωτό μετά το δείπνο. Μετά από λίγο καιρό, ίσως παρατηρήσεις ότι η επιθυμία σου για γλυκό δεν είναι πια το ίδιο ισχυρή.

Πώς να περιορίσεις την επιθυμία για ζάχαρη

Chocolate muffin with cream and blueberries
Σοκολατένιο muffin με κρέμα σοκολάτας και blueberries / Πηγή: Envato

Το να απολαμβάνεις τα γλυκά με μέτρο είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν οι λιγούρες εμποδίζουν τις προσπάθειές σου να ακολουθήσεις μια υγιεινή διατροφή, ρίξε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές. Μπορεί να σου φανούν χρήσιμες.

-Δοκίμασε μικρότερες και λιγότερο συχνές μερίδες από τα αγαπημένα σου γλυκά

Μία κλασική μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern το 1975 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν μια πιο περιοριστική δίαιτα, ήταν πιο πιθανό να το παρακάνουν όταν τους δινόταν η ευκαιρία να φάνε γλυκά από ό,τι οι άνθρωποι που δεν έκαναν δίαιτα.

-Μην αντικαθιστάς την πραγματική ζάχαρη με υποκατάστατα ζάχαρης

Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη, γεγονός που δεν θα βοηθήσει ακριβώς στην αντιμετώπιση της λιγούρας. Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα υποκατάστατα, όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σου, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλα προβλήματα υγείας.

-Κοιμήσου λίγο περισσότερο

Νιώθεις μεγάλη ανάγκη για γλυκό στο τέλος της ημέρας, όταν είσαι κουρασμένος; Μία μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications διαπίστωσε ότι όσο πιο εξαντλημένοι αισθάνονται οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο επιθυμούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

-Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα που είναι γνωστό ότι περιορίζουν την επιθυμία, μεταξύ άλλων για γλυκά και αλκοόλ. Αλλά δεν προορίζονται για όλους. Μίλα με το γιατρό σου, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να διαπιστώσει αν πληροίς τα κριτήρια για να τα πάρεις.

Γιατί έχουμε λαχτάρα για γλυκό

Ice cream with blueberries
Παγωτό σε χωνάκι με φρούτα / Πηγή: Envato

Η δύναμη που έχουν τα γλυκά πάνω στα έμβια όντα είναι κάτι που απασχολεί τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Μάλιστα, σε ένα πείραμα διαπιστώθηκε ότι οι αρουραίοι προτιμούσαν τις έντονα γλυκές ουσίες, ακόμη περισσότερο και από την κοκαΐνη.

Επιστημονικό μυστήριο το γιατί κάποιοι λαχταρούν περισσότερο τα γλυκά από άλλους

Σημαντική παράμετρος είναι ακόμη το γεγονός ότι πλέον ζούμε σε έναν κόσμο με πληθώρα επεξεργασμένων και φθηνών επιδορπίων και σνακ, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που δεν υπήρχαν αρκετές γενιές πριν.

Αυτό καθιστά πιο δύσκολο από ποτέ να σπάσουμε το μοτίβο της επιθυμίας για ζάχαρη.

Το γιατί κάποιοι άνθρωποι λαχταρούν περισσότερο τα γλυκά από άλλους παραμένει στην πραγματικότητα ένα επιστημονικό μυστήριο, αλλά υπάρχουν μερικοί μύθοι σχετικά με αυτό, που η έρευνα έχει καταρρίψει. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της προτίμησης των γλυκών τροφίμων.

Πόση ζάχαρη μπορείς να τρως την ημέρα

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

Για τους άνδρες: Όχι παραπάνω από 36 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.
Για τις γυναίκες: Όχι παραπάνω από25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα.

Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν βρίσκονται μόνο στα γλυκά. Τρόφιμα όπως τα dressings για σαλάτες, η κέτσαπ, ακόμη και η σάλτσα ντομάτας μπορεί επίσης να έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το ίδιο και τα ποτά. Για παράδειγμα, μία μπάλα παγωτού βανίλιας μπορεί να έχει 14 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης. Ένα αναψυκτικό των 340γρ μπορεί να έχει 39 γραμμάρια.

Για να παραμείνεις εντός του συνιστώμενου ορίου, βοηθάει να ελέγχεις τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων και να ελαχιστοποιείς την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία έχουν συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες.

Με πληροφορίες από: Washington Post